Parkowanie na chodniku za barierkami

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie na chodniku za barierkami

Postprzez gumik » sobota 03 grudnia 2016, 11:02

Często przejeżdżam w tym miejscu i w niedzielę, w określonych godzinach, często samochody są zaparkowane na chodniku. Zakładając, że jest tam 1,5m miejsca dla pieszych, to czy takie parkowanie jest zgodne z przepisami?
phpBB [media]
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Re: Parkowanie na chodniku za barierkami

Postprzez LeszkoII » sobota 03 grudnia 2016, 12:30

Nie, bo nie stoją przy krawędzi jezdni.
LeszkoII

Postprzez eragon » sobota 03 grudnia 2016, 20:35

LeszkoII napisał(a):nie stoją przy krawędzi jezdni.

.. i musiały jechać wzdłuż po chodniku- zakazane jest !!! :lol: :lol:
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » sobota 03 grudnia 2016, 20:43

eragon napisał(a):.. i musiały jechać wzdłuż po chodniku- zakazane jest !!!
Nie zawsze. tylko mi nie mów, że nigdy nie skorygowałeś pozycji na chodniku JADĄC NIM 30cm. No to ktoś mógł korygować 100 razy, zaliczając zatrzymanie 100 razy i pokonać w ten sposób 30 metrów. Analogicznie do przejechania drogi 1-kierunkowej, cofając małymi porcjami.
LeszkoII

Postprzez eragon » niedziela 04 grudnia 2016, 11:41

Hmmm, wiesz co ?? Naciągacz jesteś niesamowity.. Od naciągania przepisów oczywiscie :lol: :lol: :lol:
Cofać jednokierunkową mogę ciągle, zakazu nie ma..
A tak sobie można tłumaczyć jazdę chodnikiem - skoro nie złapia na gorącym uczynku, a nawet gdyby, to nigdzie nie ma długości dozwolonego przejazdu, Czyli nie wiemy kiedy zaczyna się ta niedozwolona jazda wzdłuż.
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » niedziela 04 grudnia 2016, 12:59

eragon napisał(a):Cofać jednokierunkową mogę ciągle, zakazu nie ma..
Nie możesz, bo to jazda w kierunku przeciwnym niż wskazany na D-3.
eragon napisał(a):Czyli nie wiemy kiedy zaczyna się ta niedozwolona jazda wzdłuż.
I to właśnie oceni sąd, nie straż miejska ani policja.
LeszkoII

Postprzez Henq » niedziela 04 grudnia 2016, 14:39

LeszkoII napisał(a):Nie możesz, bo to jazda w kierunku przeciwnym niż wskazany na D-3.

Nie ma w definicji znaku nic na temat wskazanego kierunku znakiem nie dokładaj :spoko:
za zabranianie cofania odpowiada art 23.2 a tam nie ma wzmianki na temat jednokierunkowej.
"Zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej. "
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez eragon » wtorek 06 grudnia 2016, 19:47

LeszkoII napisał(a):Nie możesz, bo to jazda

Cofanie to nie jazda, to manewr.. :lol:
Nie zgadzam sie z tobą, fajnie że Henq popiera moją interpretację - mogę z jednokierunkowej nawet "wyjechać" na skrzyżowanie tyłem.. Na ogólnych zasadach oczywiscie..
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » wtorek 06 grudnia 2016, 21:41

taaaa, a na rondzie po angielsku to pewnie też możesz okrążać wyspę ale tylko cofając.... :lol:

Odróżnij cofnięcie od cofania czyli jazdy tyłem.
LeszkoII

Postprzez Henq » wtorek 06 grudnia 2016, 21:53

eragon napisał(a):fajnie że Henq popiera moją interpretację

nie twoją interpretację, tylko tak mówią przepisy :wink:
---

LeszkoII napisał(a):Odróżnij cofnięcie od cofania czyli jazdy tyłem.

@LeszkoII dla PoRD cofnięcie 1m jest tym samym co cofanie 50m i dla jednego i dla drugiego manewru przepisy są jednakowe, ponieważ wg PoRD to jest jeden i ten sam manewr.
Nie ma zakazu cofania na jednokierunkowej, więc nie ma znaczenia czy wyjeżdżasz z miejsca postojowego czy wyjechałeś i cofasz by zając inne miejsce 100m wcześniej (dalej /piernik wie :lol: ),
a co będzie jak z miejsca parkingowego wyjedziesz tyłem i ustawisz się tyłem w jednokierunkową "do przodu"? Będziesz cofał, ale będziesz jechał tak jak inne pojazdy jadące przodem, więc wolno czy nie wolno tak?
"Kierunek jest ten sam tylko zwrot przeciwny" taki cytat z fizyki mi się przypomniał ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez eragon » środa 07 grudnia 2016, 11:30

LeszkoII napisał(a):na rondzie po angielsku

Możesz to jakoś rozszerzyc i wyjaśnić ?? Na rondzie w Anglii czy jazde u nas przy lewej krawędzi :lol: ??
LeszkoII napisał(a):Odróżnij cofnięcie od cofania czyli jazdy tyłem

Jakoś ciężko rozróżnić cofnięcie się pojazdu do 20 cm, bo o takim mamy w egzaminie, od cofania na placu lub drodze bez limitu cm lub nawet km.. Dlaczego ty, literalista, upierasz się z jakimś pojęciem "jazdy do tyłu" ?? To przeczy całej twojej aktywności na forum..
Fakt, auto sie przemieszcza, czy w takim razie ślizg bokiem - "ale urwał !!" - to jazda ?? Pomijamy drift..
Henio, do przodu - jazda, do tyłu - cofanie, a bokiem ?? Jakis przepis zacytujesz ??
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » środa 07 grudnia 2016, 12:57

eragon napisał(a):Możesz to jakoś rozszerzyc i wyjaśnić ?
Jasne. Skoro nie ma zakazu cofania na jednokierunkowej, to sobie cofacie 200m (bo tyle załóżmy ma ulica) zapominając o dyspozycji znaku D-3. Stąd moje pytanie, czy w Polsce można zignorować znak C-12 i pojechać tyłem (cofać) po angielsku :?: Dla mnie to oczywiste, że nie można.

Na jednokierunkowej ruch odbywa się w jednym kierunku a cofając te 200m popełniacie wykroczenie przeciwko dyspozycji D-3.

Wracając do dyskusji, na chodniku nie można jeździć (przodem oraz tyłem a nawet bokiem). Trudno natomiast nazwać jazdą korektę przy parkowaniu, w tym również przy użyciu biegu wstecznego. Jeżeli takich korekt wykonam sztuk 100, to przemieszczę się na 100 metrów nie jadąc przez 100 metrów. Analogicznie z cofaniem na jednokierunkowej 200x 1 m (zakładając nieutrudnianie ruchu i niestwarzanie zagrożeń).
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze