PYTANIE !

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

PYTANIE !

Postprzez Elakop » niedziela 04 grudnia 2016, 22:46

Kochani Panowie (a może i Panie :)) proszę pomóżcie! Jestem już po teorii i 12 godzin jazd, idzie mi całkiem nieźle, ale po dzisiejszym dniu strasznie nurtuje mnie pewna sprawa. Dla was to na pewno banał ale chciałabym się dowiedzieć :) Sytuacja o którą mi chodzi zdarzyła mi się na skrzyżowaniu ze światłami ale chciałabym się od razu też dowiedzieć jakby to wyglądało na skrzyżowaniu na którym świateł nie ma.

Wyjaśniam o co chodzi. Wyobraźcie sobie klasyczne skrzyżowanie dwóch dróg równorzędnych na którym nie ma świateł ani znaków i obowiązuje zasada prawej ręki. W tym samym momencie drogą z dołu podjeżdża auto które chce skręcić w lewo, a drogą z góry auto, które też chce skręcić w lewo. Oba auta mają zatem wolną prawą stronę. Które ma jechać pierwsze bo przecież mogą się stuknąć na środku skrzyżowania jak pojadą w tym samym momencie :(

Powyższa sytuacja zdarzyła mi się na skrzyżowaniu na którym zarówno ja jaki i auto jadące z górnej drogi mieliśmy zielone. Co robić w takiej sytuacji. Błagam pomocy! :)
Elakop

Re: PYTANIE !

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 05 grudnia 2016, 19:12

Na większości "typowych" skrzyżowań, przy wzajemnych lewoskrętach wymijamy się prawymi bokami (bezkolizyjnie). Pojazdy ustawione są niemal na wprost względem osi wlotów, którymi wjechały - co daje dobrą widoczność w pojeździe z kierownicą po lewej stronie.

Natomiast nieco inaczej wygląda to gdy na skrzyżowaniu są linie prowadzące lub zastosowano w ciągu drogi poprzecznej linie P-4 (podwójnie ciągłą). Wtedy wymijamy się na tzw. zakładkę (lewymi bokami). Jest to o tyle dobre rozwiązanie, że pojazdy stojące na środku skrzyżowania nie zasłaniają pola widzenia kierującym nimi.
Przykładowo, jeżeli chcemy zawrócić na drodze dwujezdniowej, której jezdnie rozdziela pas ruchu o szerokości nie mniej niż 6 m (czyli wystarczająco dużo dla s. osobowego), to warto rozważyć zawracanie "za zakładkę" - wtedy nie nastąpi wzajemne zasłonięcie. Oczywiście nie dotyczy to miejsc, gdzie "przecinka" nie tylko jest szeroka (<6m) ale i na tyle długa, że na niej może się znaleźć wiele pojazdów a mimo to widoczność nie zostanie ograniczona.
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze