badanie alkomatem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

badanie alkomatem

Postprzez Neeku » środa 30 listopada 2016, 23:21

Siema wszystkim,

mam do Was pytanie:
zostałem dziś przebadany przez policjantów alkomatem podczas jazdy,

pierwsze badanie było na takim urządzeniu bez ustnika itp, dmuchnąłem - policjant powiedział że coś wyszło i kazał zjechać na zatoczkę,

popytał czy coś piłem itp, ale ostatnie piwo jakie wypiłem to możne z 3 dni temu wiec spokój u mnie,
2 badanie już urządzenie z ustnikiem, i ku mojemu zdziwieniu mówi ze wynik 0,1.
pyta znowu czy piłem, jadłem ew cukierka czy coś, ale w sumie od możne 1-2 godzin nawet nie piłem wody,
3 badanie, znowu urządzenie z ustnikiem, powiedział tylko ze wynik znowu 0,1 - kolejna jakaś wymiana zdań, mowie po co jadę itp,
podszedł do kolegi pokazał wynik i podszedł po mnie z wypisanym już protokołem badanie, oddal dokumenty popatrzył i powiedział żebym jechał,

ja trochę w szoku bo już stres złapał, zaczynam myśleć kiedy coś piłem jadłem itp, ale oddal to myślę ok i odjechałem,

no ale teraz myślę o tym i w sumie nie wiem, 0,1 to niby ok, protokołu nawet nie przeczytałem bo byłem w lekkim szoku i stresie, i pytanie czy coś mi teraz możne grozić ?
o jakimś mandacie czy zatrzymaniu prawka nic nie mówił, czy po czasie mogą się do mnie odezwać ?
Neeku

Re: badanie alkomatem

Postprzez Henq » czwartek 01 grudnia 2016, 00:06

Neeku napisał(a):powiedział tylko ze wynik znowu 0,1

widziałeś to 0,1?
alkomat wskazujący 0,1 w wydychanym daje 0,2 we krwi więc powinni zabrać cię na krew, by wszystko wyjaśnić, skoro nie zabrali, a oddali prawko i pozwolili jechać dalej, to jest ok i nie masz się czym przejmować :spoko:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Neeku » czwartek 01 grudnia 2016, 00:49

nie widziałem tego 0,1 - pierwsza taka kontrola w zyciu wiec nawet sam poczatek i juz lekka adrenalinka sie pojawila, jestem mlodym kierowca

dzieki, troche mnie uspokoiłes, tak myslalem ze jak oddal i nic to przeciez pijanego by nie puscili,

tylko glupi nie przeczytalem co tam wpisal w protokól, i to mnie troche gnębi
Neeku

Postprzez mp0011 » czwartek 01 grudnia 2016, 13:35

A podpisywałeś im cokolwiek?
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez rpa » czwartek 01 grudnia 2016, 19:32

Pewnie ukradkiem sami dmuchnęli, też wyszło 0,1 i stwierdzili, że nie ma co cię trzymać :p
rpa

Postprzez Borys_q » czwartek 01 grudnia 2016, 20:04

Są choroby powodujące stałe stężenie alkoholu we krwi, jeśli nic nie piłeś to trzeba by się zastanowić czy nie drążyć tematu u lekarza.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Neeku » czwartek 01 grudnia 2016, 20:35

no podpisałem tylko ten protokół, po tym oddał prawko i dowód i hej,

nie no mam nadzieje że nie choroba czy coś, moze cos zjadlem i siadło na żołądku, ostatnio miałem wyrywaną ósemkę, i w sumie cały czas sie goi ta rana, w sumie to mi teraz przyszło do glowy bo pomimo myscia czestego zębów zapach jest troche inny niż zawsze,
Neeku

Postprzez jasper1 » czwartek 01 grudnia 2016, 23:28

rpa napisał(a):Pewnie ukradkiem sami dmuchnęli, też wyszło 0,1 i stwierdzili, że nie ma co cię trzymać :p

Też obstawiam taką wersję, że sami sprawdzili, że alkomat rozkalibrowany, względnie uznali, że tak jest ze względu na brak jakiejkolwiek zmiany wyniku po 15 minutach (chociaż te 15 min. to mało na jakieś radykalne zmiany, jeśli alkohol w pierwszym pomiarze nie pochodził z jamy ustnej, ale z płuc)

Druga wersja, że było 0,01, ale z wrażenia jedno zero gdzieś się zapodziało. :wink:

Trzecia wersja, że historyjka zmyślona. :wink:

Przy 0,10 mg/l alkoholu w wydychanym powietrzu policjanci zatrzymują prawo jazdy, przedstawiają zarzut popełnienia wykroczenia, przesłuchują w charakterze podejrzanego, a następnie kierują do sądu wniosek o ukaranie grzywną i orzeczenie zakazu prowadzenia pojazdów.
-----------------------------------
Borys-q, póki co jeszcze tak nie ma, żeby mieć osobistą bimbrownię w sobie :D , ale jest bardzo wiele czynników, które mogą zafałszowywać wynik powodując, że alkomat wykazuje obecność alkoholu, którego nie ma.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Powrót do Sytuacje na drodze