Jeżeli przepis dotyczy wyłącznie pojazdów samochodowych, to znaczy że nie obowiązuje przyczep, więc na drodze ekspresowej nie może poruszać się zespół pojazdów (jest to bubel prawny).
Jeżeli w przepisie zaakcentowano kierowanie zespołem pojazdów, to stosujemy normę dotyczącą kierowania zespołem pojazdów czyli nie ograniczamy się do norm regulujących kierowanie pojazdem a w przypadku kolizji tych norm stosujemy normę szczególnego zastosowania (dla zespołu pojazdów).
Z powyższego nie wynika, że zespół pojazdów to pojazd oraz że kierując zespołem kierujemy wyłącznie pojazdem.
Sama zaczęłaś z "kierujączyniami" płci cudownej. Przecież nie operowałem zwrotami nieużywanymi w ustawie za to Ty podałaś argument z kierującą. Moje wytłumaczenie jest bardziej elastyczne: w obiegu prawnym używa się nazw własnych rodzaju męskiego dla określenia osoby, np. policjant, strażnik, prezydent, dyrektor. Znajdź mi definicję legalną prezydenta wskazująca na to, że jest to osoba. W języku prawniczym nie jest to zasadą - odmienia się kierująca pojazdem.sankila napisał(a):Natomiast "tak się przyjęło" by nazywać osoby mało rozgarnięte - bałwanami.