Czy każda droga jst drogą ekspresową - czyli o definicjach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy każda droga jst drogą ekspresową - czyli o definicj

Postprzez LeszkoII » niedziela 30 października 2016, 22:49

"Po 7 dniach i 7 nieprzespanych nocach" doszedłem do kompromisowego wniosku, że kierującego zespołem pojazdów trzeba uznać za jednocześnie kierującego pojazdem ciągnącym jak i kierującego zespołem pojazdów. Rozumowanie to pozwala odpowiednio zastosować przepisy dotyczące kierowania pojedynczym pojazdem do kierowania pojazdem ciągnącym przyczepę.

Jeżeli przepis dotyczy wyłącznie pojazdów samochodowych, to znaczy że nie obowiązuje przyczep, więc na drodze ekspresowej nie może poruszać się zespół pojazdów (jest to bubel prawny).

Jeżeli w przepisie zaakcentowano kierowanie zespołem pojazdów, to stosujemy normę dotyczącą kierowania zespołem pojazdów czyli nie ograniczamy się do norm regulujących kierowanie pojazdem a w przypadku kolizji tych norm stosujemy normę szczególnego zastosowania (dla zespołu pojazdów).

Z powyższego nie wynika, że zespół pojazdów to pojazd oraz że kierując zespołem kierujemy wyłącznie pojazdem.
sankila napisał(a):Natomiast "tak się przyjęło" by nazywać osoby mało rozgarnięte - bałwanami.
Sama zaczęłaś z "kierujączyniami" płci cudownej. Przecież nie operowałem zwrotami nieużywanymi w ustawie za to Ty podałaś argument z kierującą. Moje wytłumaczenie jest bardziej elastyczne: w obiegu prawnym używa się nazw własnych rodzaju męskiego dla określenia osoby, np. policjant, strażnik, prezydent, dyrektor. Znajdź mi definicję legalną prezydenta wskazująca na to, że jest to osoba. W języku prawniczym nie jest to zasadą - odmienia się kierująca pojazdem.
LeszkoII

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze