drogi leśne

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

drogi leśne

Postprzez jjaacc » poniedziałek 07 listopada 2005, 21:37

Chociaż sezon grzybobrania jest już za nami. Mam takie pytanko. Jak to jest z wjeżdżaniem samochodami do lasów państwowych, jakie przepisy to regulują?
Jak ostatnio byłem na grzybkach jakiś pracownik leśny, powiedział żebym wyjechał, bo jak przyjdzie leśniczy to nałoży grzywnę. Jak wjeżdżałem to nie zauważyłem żadnego zakazu.
jjaacc

Postprzez ella » poniedziałek 07 listopada 2005, 22:13

Generalnie w Polsce obowiązuje zakaz wjazdu do lasu pojazdami mechanicznymi. Większość kierowców sądzi, że jeżeli na leśnej drodze nie ma szlabanu albo znaku drogowego zabraniającego wjazdu, to jest to droga, którą wolno się poruszać.

W ustawie o lasach sformułowano to w sposób jednoznaczny:

Art. 29. ust. 1. Ruch pojazdem silnikowym, zaprzęgowym i motorowerem w lesie dozwolony jest jedynie drogami publicznymi, natomiast drogami leśnymi jest dozwolony tylko wtedy, gdy są one oznakowane drogowskazami dopuszczającymi ruch po tych drogach,
Ust. 2. Postój pojazdów, o których mowa w ust. 1, na drogach leśnych jest dozwolony wyłącznie w miejscach oznakowanych.

I do kompletu – właściwy przepis kodeksu wykroczeń:

Art. 161. Kto, nie będąc do tego uprawniony albo bez zgody właściciela lub posiadacza lasu, wjeżdża pojazdem silnikowym, zaprzęgowym lub motorowerem do nie należącego do niego lasu w miejscu, w którym jest to niedozwolone, albo pozostawia taki pojazd w lesie w miejscu do tego nie przeznaczonym, podlega karze grzywny.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 07 listopada 2005, 23:33

Jedyna nieścisłość, jaką tutaj znalazłem, to taka: po czym poznać, czy dana droga w lesie jest publiczna, czy niepubliczna. ;)
scorpio44

Postprzez pisaq » poniedziałek 07 listopada 2005, 23:52

Ja to widze tak: jak widzisz znak ze wolno Ci wjechac to znaczy ze wolno a jak znaku nie ma to nei wolno.... :) genialne nie ? moze sie myle, ale ja to tak widze
jak jezdzilem z rodzicami na grzyby to zostawialismy zawsze samochod obok lasu bo w paru miejscahc faktycznie leśnicy ( czy jakos tak) robili jakies przypały kierowcom parkujacym w lesie ;)
czyly^^ ...uwaga...uwaga...achtung ! .............zuo :D
pisaq

Postprzez ella » poniedziałek 07 listopada 2005, 23:56

scorpio44 napisał(a):Jedyna nieścisłość, jaką tutaj znalazłem, to taka: po czym poznać, czy dana droga w lesie jest publiczna, czy niepubliczna. ;)

Chyba chciałeś napisać po czym odróżnić drogę publiczną od drogi leśnej? :wink:
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 07 listopada 2005, 23:57

Pisaq, z przepisów, które zaycowała Ella wynika, że na niepublicznej drodze leśnej wolno wjechać tylko wtedy, kiedy jest znak że wolno. A na publicznej można zawsze. Więc problem, jak poznać, która jest publiczna, a która nie.

ella napisał(a):Chyba chciałeś napisać po czym odróżnić drogę publiczną od drogi leśnej? :wink:

ella napisał(a):Ruch pojazdem silnikowym, zaprzęgowym i motorowerem w lesie dozwolony jest jedynie drogami publicznymi

Jak widzisz, chciałem odróżnić to, co napisałem. ;) Ruch w lesie dozwolony jest drogami publicznymi. Reszta odnosi się do niepublicznych.
scorpio44

Postprzez ella » wtorek 08 listopada 2005, 00:20

No to musisz Scorpio znaleźć teraz definicję drogi publicznej i drogi niepublicznej i masz już po problemie :wink: :lol:
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » wtorek 08 listopada 2005, 00:22

Teraz mogę poszukać. Ale stojąc przy wjeździe do lasu i musząc z jakiegoś powodu pilnie tam wjechać, nie bardzo chciałoby mi się nad tym zastanawiać. ;)
scorpio44

Postprzez pisaq » wtorek 08 listopada 2005, 01:30

Moim zdaniem "publiczna droga leśna " to taka celowo wyjezdzona (czy wywalcowana czy cos tam ;) ) a niepubliczna to taka wyjezdzona przez traktorki miedzy drzewami ...
taram taraaaam
"Stay Away from the Road If You Wanna to Grow Old "(Pink Floyd)
a po mojej zmianie to : nie wjeżdzajta do lasa bo tam dziki mogo być, ino se klopotu narobita, jak sie jedzie do lasa to najsampierw trza se wziunść znalyź jakiesik miejsce co by auto zostawic obok tego lasa co mota wjechac , ino zeby drew nie krasc, bo leśnicy łostatnio mowil na zebraniu kółka różancowego zeby uważoć se bo slone kary so... no to tyle....
pozdrawiom ! Hej !
:D
pisaq

Powrót do Sytuacje na drodze