Zastawiony wyjazd spod bloku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zastawiony wyjazd spod bloku

Postprzez narxes » sobota 03 września 2016, 00:24

Witam, spotkałem się dzisiaj z dość "ciekawą" sytuacją. U mnie na osiedlu prostopadle do ulicy Rawskiej stoi blok, wzdłuż niego ciągnie się ślepa uliczka służąca za parking (szerokość około 2 samochodów ze złożonymi lusterkami). Pod tym blokiem wszyscy parkują lusterko w lusterko, czyli wyjazd na główną ulicę mają tylko pierwsze dwa samochody, następne 6-8 już nie. Między uliczką a blokiem jest chodnik, wygląda to tak: https://goo.gl/maps/x9yrjzZXZUz

Właściciele zastawionych aut wyjeżdżają najczęściej po chodniku do Rawskiej, ewentualnie przez trawnik do ulicy Przędzalnianej. Dzisiaj, z braku wolnych miejsc, zaparkowałem wzdłuż ulicy Rawskiej na samym rogu tej uliczki pod blokiem, zastawiając chodnik służący do wyjazdu (mój zderzak był mniej więcej równo z krawężnikiem). Dostałem ochrzan od jednego z parkujących w głębi uliczki, że zastawiam wyjazd i jak nie przestawię samochodu wezwą straż miejską żeby mnie odholować. Moim zdaniem to kompletna bzdura, bo jeśli już to wyjazd zastawiają samochody stojące w tej uliczce od strony ulicy Rawskiej, ale podchmielonemu awanturnikowi tego nie wytłumaczę. Dla spokoju auto przestawiłem na drugi koniec ulicy, ale zastanawia mnie, jak skończyłaby się taka wizyta straży miejskiej?
narxes

Re: Zastawiony wyjazd spod bloku

Postprzez JAKUB » niedziela 04 września 2016, 08:28

Zgłoś problem w straży pożarnej.
To jest droga pożarowa - nie wolno tam parkować nikomu.
JAKUB

Postprzez LeszkoII » niedziela 04 września 2016, 08:51

Powinni ustawić znak informujący o drodze pożarowej.
LeszkoII

Postprzez narxes » niedziela 04 września 2016, 16:17

Dzięki za sugestię, chyba faktycznie tak zrobię ;)
narxes

Postprzez rpa » wtorek 04 października 2016, 12:10

Ja bym nie radził zgłaszać. Te samochody i tak muszą gdzieś stać, więc będzie tylko gorzej z parkowaniem na osiedlu. Nic nie zyskasz, a odbije się to na twoim czasie i nerwach podczas poszukiwania miejsca.
rpa

Powrót do Sytuacje na drodze