Kolizja + ucieczka - co mnie czeka?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kolizja + ucieczka - co mnie czeka?

Postprzez Bercziko » wtorek 12 lipca 2016, 13:41

Witam, proszę o pomoc, realną, bez rzucania we mnie agresją, napiszę wszystko tak jak było.
Miało to miejsce dnia dzisiejszego. W pracy jeżdżę Mercedesem Atego, auto ok 10m długości. Podczas zawracania na targowisku Załęże w Katowicach rzekomo uszkodziłem jakiś pojazd, pewnie tak, bo znaleziono tam tylną tablicę rejestracyjną auta, którym się poruszam w pracy. Dostałem telefon w sumie nie wiem czy z policji czy od adwokata Pani poszkodowanej (dowiedziałem się od znajomego, że to Pani była, obok którego zawracałem, znaczy obok jego hurtowni, mniejsza) No i zorientowałem się o uszkodzeniu dopiero gdy wróciłem na bazę ok 1,5h później, podobno sprawa jest na monitoringu, w sumie dobrze, przynajmniej nie będzie nie jasności.
Chciałbym się dowiedzieć co mi za to grozi bo ucieczka z tego co czytałem jest wtedy gdy robię to świadomie czyli np. wysiądę, obejrzę uszkodzenia i pojadę, a ja nie odjechałem stamtąd bo kogoś uszkodziłem tylko jechałem po kolejny ładunek. Najprawdopodobniej auto zostało zahaczone tylko tablicą rejestracyjną, gdybym komuś przestawił auto zauważyłbym to na 100%. Dodam, że dziś w Katowicach lało tak że ściana deszczu, a do tego tak jak mówię nic nie poczułem. Co z ubezpieczalnią ? Słyszałem o jakimś regresie, grozi mi to ? Co mam robić? Jestem przerażony
Pomocy!
Bercziko

Re: Kolizja + ucieczka - co mnie czeka?

Postprzez JAKUB » sobota 16 lipca 2016, 19:11

Powinnaś stawić się na Policji (gdziekolwiek) i poddać się badaniu na trzeźwość z racji rzekomego wypadku.
JAKUB

Postprzez LeszkoII » sobota 16 lipca 2016, 19:57

Bercziko napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć co mi za to grozi
Mandat za niezastosowanie się do art. 44 uPoRD (wysokości 20-1000zł) zakładając, że nie było rannego ani zabitego. Nie zatrzymałeś się, żeby sprawdzić czy inna osoba uczestniczyła w wypadku i czy coś jej się stało. Jeżeli kolizja była typu "zarysowanie", to przynajmniej trzeba było wysiąść i sprawdzić, czy w samochodzie jest właściciel. Powinnaś dać mu szansę żądania od Ciebie Twoich danych osobowych, OC, danych właściciela pojazdu (ewentualnie dać nr tel. za wycieraczkę).

Mimo że to ubezpieczyciel naprawia szkody, Ty jesteś zobowiązana dopilnować, by szkoda została naprawiona. Jak to zrobić, "Twój problem".

Nic Ci ciężkiego nie grozi. Może się nawet skończy na pouczeniu za art. 44 i za drobna stłuczkę (niezachowanie należytej ostrożności).

JAKUB napisał(a):Powinnaś stawić się na Policji (gdziekolwiek) i poddać się badaniu na trzeźwość z racji rzekomego wypadku.
Nie ma takiego wymogu. Obowiązek badania (z inicjatywy funkcjonariusza, nie swojej) na alko tylko jak są zabici lub ranni.
LeszkoII

Postprzez waw » sobota 16 lipca 2016, 22:42

Mercedes Atego o pojazd z wieloma martwymi punktami więc miałeś prawo nie zauważyć takiej drobnej kolizji. Konsekwencji z art. 44 nie powinno być. Tylko za samą kolizję o ile sprawa się nie wyjaśni przy pomocy monitoringu.
waw

Postprzez JAKUB » poniedziałek 18 lipca 2016, 08:14

LeszkoII napisał(a): (...)
JAKUB napisał(a):Powinnaś stawić się na Policji (gdziekolwiek) i poddać się badaniu na trzeźwość z racji rzekomego wypadku.
Nie ma takiego wymogu. Obowiązek badania (z inicjatywy funkcjonariusza, nie swojej) na alko tylko jak są zabici lub ranni.
Ja bym tak zrobił, aby nie mieć zarzutu jazdy na 2-ch gazach jako powodu ucieczki.z miejsca zdarzenia.
JAKUB

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 18 lipca 2016, 10:04

W sumie... tylko ponoć wydruk z badania na komisariacie nie stanowi dowodu trzeźwości, jest tylko informacją dla kierowcy. Lepiej już udać się prywatnie do badania krwi, wtedy zawartość alko będzie dowodem.
LeszkoII

Postprzez mp0011 » poniedziałek 18 lipca 2016, 12:15

...A czemu w tej sytuacji ("ofiara" dzwoni po jakimś czasie do sprawcy) nie sugerujecie po prostu załatwienia tego bezpośrednio - przez oświadczenie?
Bo nieświadomie odjechał, to od razu trzeba załatwiać przez policję?

Jeżeli ktoś by do mnie zadzwonił że go porysowałem, i miałbym dowody że tak było (ślady u mnie, dźwięk na nagraniu, miejsce się zgadza) to bym się dogadał (po to jest OC), a nie ganiał po komendach dmuchać w balonik i narażać się na mandaty i zarzutu...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Powrót do Sytuacje na drodze