rondo Powstańców Śl.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

rondo Powstańców Śl.

Postprzez dzwon111 » środa 18 maja 2016, 15:18

witam
prawo jazdy mam już ponad 10 lat, ale nurtuje mnie taka sytuacja we Wrocławiu na rondzie Powstańców Śl. jadąc od ul. Kamiennej.

Brak pasów na jezdni. Czy jadać prawym pasem (dwa pasy) wjeżdżając na rondo (3 pasy) (nieoznaczone znakiem rondo) mam obowiązek zająć prawy skrajny pas?
Dodam, że na drodze nie ma narysowanych linii.

Obrazek

Spróbuję opisać o co mi chodzi:
Pojazd nr 1 oraz pojazd nr 2 jadą w stronę ronda na którym są 3 pasy ruchu bez linii. Równocześnie wjeżdżają. I czy pojazd nr 1 ma obowiązek zająć pas nr 1 czy mogą pas nr 2.
Nurtuje mnie ta sytuacja bo często jestem kierującym pojazdem nr 2 i chcę zająć pas środkowy bo zaraz będę skręcać w boczną ulicę a nie kłamię co 3x muszę uciekać.

https://www.google.pl/maps/place/plac+P ... 17.0171919

Tutaj linie są namalowane aktualnie są niewidoczne.
Czy kierujący niebieskim autem może wjechać na paś środkowy?
dzwon111

Re: rondo Powstańców Śl.

Postprzez rpa » środa 29 czerwca 2016, 01:49

Skoro jedziesz prawym pasem, powinieneś na skrzyżowaniu jechać przy prawej krawędzi i dopiero w miarę potrzeb zmienić pas. Jadący lewym pasem jak najbardziej ma prawo uznać "środkowy" za kontynuację jego pasa zgodnie z zasadą jazdy możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
rpa

Postprzez szkolakrakowska » środa 29 czerwca 2016, 10:40

Kierujacy pojazdem nr 1 powinien zając prawy pas na rondzie (ma obowiązek jechcać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni).
szkolakrakowska

Postprzez jasper1 » środa 29 czerwca 2016, 21:52

Jak jeździmy, dzwon111? Po skrecie w prawo z dowolnego pasa zajmujesz wybrany pas stosownie do swoich planów i F-10.
A tu masz film instruktarzowy z nauki jazdy, z prawego pasa na środkowy. Film stary, ale nic się w kwestii zajmowania pasa nie zmieniło, nawet znaki poziome powycierane akurat były.
https://www.youtube.com/watch?v=HtMGYUhLq8I
Tak więc oczy naokoło głowy, nie masz żadnych przywilejów w wyborze pasa.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez sankila » niedziela 03 lipca 2016, 01:27

dzwon111 napisał(a): Czy jadać prawym pasem (dwa pasy) wjeżdżając na rondo (3 pasy) (nieoznaczone znakiem rondo) mam obowiązek zająć prawy skrajny pas?
Nie masz obowiązku zajmować prawy pas; masz obowiązek trzymać się możliwie blisko prawego skraju jezdni (więc na jedno wychodzi :) ). Zmiana pasa na skrzyżowaniu jest dozwolona, ale jeśli wjechałbyś na środkowy - to w razie kolizji Ty byłbyś winny.
Jeśli chcesz skręcić w w jedną z bocznych uliczek, to wjeżdżaj zawsze z prawego pasa, jak 1. Środkowym pasem jedzie się "na przestrzał" i wyjeżdża na lewy pas na Jedności (albo krąży dalej). Wewnętrzny jest dla kontynuujących okrążenie.
Pewnie dlatego masz kłopoty, gdy wjeżdżasz jak 2.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Powrót do Sytuacje na drodze