Katowice - skrzyżowanie hetmańskiej i ligockiej.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Katowice - skrzyżowanie hetmańskiej i ligockiej.

Postprzez samotnyGeorge » środa 22 czerwca 2016, 23:58

Dobry wieczór.

Dzisiaj byłem na wspomnianym skrzyżowaniu. Jechałem ulicą hetmańską, dojechałem do skrzyżowania z ulicą Tomasza, na którym skręciłem w lewo, kontynuując jazdę hetmańską i zatrzymałem się tuż przed linią warunkowego zatrzymania, przed sygnalizatorem świetlnym, przed skrzyżowaniem w ulicą ligocką. Parę sekund później, z ul. Tomasza, nadjechała kobieta, kilkukrotnie użyła klaksonu, gestem nakazywała mi wjechanie na pasy. Na brak mojej reakcji, minęła mnie przejeżdżając przed moim autem, delikatnie zahaczając o pasy i skręciła w lewo.

Mapa: https://www.google.com/maps/@50.233662, ... 312!8i6656
Film: https://www.youtube.com/watch?v=kZ_D0Gv ... e=youtu.be

Czy moje zachowanie na tym skrzyżowaniu było poprawne?

Z góry dziękuję za otrzymane odpowiedzi.
samotnyGeorge

Re: Katowice - skrzyżowanie hetmańskiej i ligockiej.

Postprzez LeszkoII » czwartek 23 czerwca 2016, 07:16

Moim zdaniem zachowałeś się poprawnie, bo miejsce zatrzymania przed sygnalizatorem wyznacza linia P-14, czyli masz do niej podjechać, bo tak wynika ze znaku drogowego mimo, iż z treści art. 25 ust. 4 wynika inne zachowanie. Art. 5.

Inne pytanie, czy w tym przypadku właściwa jest "zabawa w szeryfa" i zatrzymanie się w takim miejscu, aby nadjeżdżający wlotem podporządkowanym mogli przejechać przez skrzyżowanie.

Jedyny błąd, to zmarnowanie szansy przejazdu na zielonej strzałce :hmm:
LeszkoII

Postprzez samotnyGeorge » czwartek 23 czerwca 2016, 08:55

LeszkoII napisał(a):Inne pytanie, czy w tym przypadku właściwa jest "zabawa w szeryfa" i zatrzymanie się w takim miejscu, aby nadjeżdżający wlotem podporządkowanym mogli przejechać przez skrzyżowanie.

Za mną jechało wiele samochodów, a na podporządkowanej nie widziałem nikogo, więc dojechałem do końca, żeby nie blokować właśnie zjazdu na tę ulicę. Nie lubię szeryfowania. Moim zdaniem jednak te skrzyżowanie nie jest zaprojektowane z głową.
LeszkoII napisał(a):Jedyny błąd, to zmarnowanie szansy przejazdu na zielonej strzałce :hmm:

Skręcałem w lewo na skrzyżowaniu ze światłami.

Dziękuję za odpowiedź. Czy ktoś ma inną opinię?
samotnyGeorge

Postprzez LeszkoII » czwartek 23 czerwca 2016, 18:43

samotnyGeorge napisał(a):Moim zdaniem jednak te skrzyżowanie nie jest zaprojektowane z głową.
Ale to nie Ciebie powinna boleć głowa z tego powodu :spoko: Wystarczy cofnąć linię P-14.
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze