Różnice w oznaczeniach między Polską a UK

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Różnice w oznaczeniach między Polską a UK

Postprzez Iwan89 » środa 15 czerwca 2016, 20:12

Witam,

zamierzam wyjechać do UK i zostać tam kierowcą. Pomijając oczywistą różnicę w stronie którą się tam poruszają, przeglądając google street view, natrafiłem na kilka innych różnic które nie są dla mnie jasne. Dlatego proszę bardziej doświadczone osoby o wyjaśnienie oraz wskazanie innych różnic których jeszcze nie wyłapałem:

1. Dodatkowe sygnalizatory.
Obrazek
https://www.google.pl/maps/@51.4500768,-2.5847915,3a,75y,145.11h,72.74t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQK2lKas6BllRqvfueoG0EQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl
W jakim celu stoi tutaj sygnalizator na zjeździe ze skrzyżowania? Tak samo nie wiem dlaczego jest tam zakaz skrętu w lewo i czy dotyczy tego zjazdu czy następnego skrzyżowania bo brak tam znaku B-2 i na następnym skrzyżowaniu również.

2. Pierwszeństwo na tym rondzie.
Obrazek
https://www.google.pl/maps/@51.4487704, ... 6656?hl=pl

Zauważyłem, że oznakowanie na każdym kroku jest bardzo ubogie, brak znaków poziomych jak i pionowych wyznaczających który pas jest dla jakiego kierunku. Brakuje również znaku wyznaczającego pierwszeństwo. Czy mamy tutaj do czynienia z pierwszeństwem poruszających się na rondzie, czy też znak ustąp pierwszeństwa jest tutaj zakamuflowany?

3. Żółte kratki na jezdni.
Obrazek
https://www.google.pl/maps/@51.4577475, ... !1e3?hl=pl
O co chodzi z tymi żółtymi kratkami?
Iwan89

Re: Różnice w oznaczeniach między Polską a UK

Postprzez rpa » czwartek 16 czerwca 2016, 06:14

Iwan89 napisał(a):W jakim celu stoi tutaj sygnalizator na zjeździe ze skrzyżowania? Tak samo nie wiem dlaczego jest tam zakaz skrętu w lewo i czy dotyczy tego zjazdu czy następnego skrzyżowania bo brak tam znaku B-2 i na następnym skrzyżowaniu również.

A co za różnica? Czerwone, to stój. Zakaz skrętu w lewo niekoniecznie musi oznaczać wjazd w drogę jednokierunkową, może ma dwa kierunki, tylko że wolno w nią skręcać tylko z naprzeciwka? Nie wiadomo.

Jeśli na pewno nie ma innych znaków, to obowiązuje cię zasada lewej ręki - identyko.

3. O co chodzi z tymi żółtymi kratkami?

To jest część skrzyżowania, na której nie wolno się zatrzymywać. Krata powstała w celu zapobiegania blokowania skrzyżowań przez pajaców, którzy jadą, nie patrzą - byle za sygnalizator. Tutaj wyraźnie widać gdzie nie można stanąć, więc sprawa jest prosta - w Polsce przepisy odnośnie zatrzymywania się na skrzyżowaniu są mniej-więcej takie same, tylko wykonanie inne.

Ogółem, nic niezwykłego w stosunku do Polski. Delikatna egzotyka, o której zapomnisz po tygodniu jazdy.
rpa

Re: Różnice w oznaczeniach między Polską a UK

Postprzez lith » czwartek 16 czerwca 2016, 19:57

rpa napisał(a):
Iwan89 napisał(a):W jakim celu stoi tutaj sygnalizator na zjeździe ze skrzyżowania? Tak samo nie wiem dlaczego jest tam zakaz skrętu w lewo i czy dotyczy tego zjazdu czy następnego skrzyżowania bo brak tam znaku B-2 i na następnym skrzyżowaniu również.

A co za różnica? Czerwone, to stój. Zakaz skrętu w lewo niekoniecznie musi oznaczać wjazd w drogę jednokierunkową, może ma dwa kierunki, tylko że wolno w nią skręcać tylko z naprzeciwka? Nie wiadomo.

To jest powtórzenie sygnalizatora z poprzedniego skrzyżowania, żeby nie trzeba było głowy zadzierać stojąc pod sygnalizatorem.

rpa napisał(a):

Jeśli na pewno nie ma innych znaków, to obowiązuje cię zasada lewej ręki - identyko.

Zasada lewej ręki mówisz? :mrgreen: Nie ma tam ani zasady lewej, ani prawej ręki. Na równorzędnych skrzyżowaniach z tego co wiem nic nie ustala pierwszeńśtwa. Na rondzie puszczasz tego z prawej, czyli jadącego po rondzie.
3. O co chodzi z tymi żółtymi kratkami?

rpa napisał(a):To jest część skrzyżowania, na której nie wolno się zatrzymywać. Krata powstała w celu zapobiegania blokowania skrzyżowań przez pajaców, którzy jadą, nie patrzą - byle za sygnalizator. Tutaj wyraźnie widać gdzie nie można stanąć, więc sprawa jest prosta - w Polsce przepisy odnośnie zatrzymywania się na skrzyżowaniu są mniej-więcej takie same, tylko wykonanie inne.
Dorzuciłbym do tego poczytanie o różnego rodzaju liniach zakazujących zatrzymywania - żółte, czerwone, pojedyncze, podwójne, zygzaki itd. ;)
lith

Powrót do Sytuacje na drodze