Droga z wyznaczonym pierwszeństwem przejazdu - kto je ma?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga z wyznaczonym pierwszeństwem przejazdu - kto je ma?

Postprzez krzysiek222 » niedziela 05 czerwca 2016, 23:23

Witam. Obecnie zapisałem się na prawo jazdy i żeby powiększyć swoją wiedzę mam do Was następujące pytanie. Na zdjęciach przedstawiam Wam 3 skrzyżowania i proszę mi wyjaśnić kto ma na nich pierwszeństwo.

https://zapodaj.net/d9af16886d488.png.html - skrzyżowanie numer 1. Wyznaczone pierwszeństwo jest prosto i w lewo. Na skrzyżowaniu brak jakichkolwiek linii, po prostu zwykłe przecinające się drogi. Jadąc od strony znaku czy to prosto, lewo, prawo kto ma pierwszeństwo?

https://zapodaj.net/cfeb6ff673e73.png.html - skrzyżowanie numer 2. To samo pytanie bo sytuacja jest chyba taka sama, jeśli się mylę to sorry.

Proszę o wyjaśnienie mi w sposób zrozumiały czyli, na skrzyżowaniu 1 jest tak a na skrzyżowaniu 2 jest tak bo...
Rozumiem, że jeśli mamy taki znak i są wyznaczone linie to one decydują czy mamy akurat pierwszeństwo jechać prosto czy w lewo ale na tych skrzyżowaniach brak jakichkolwiek linii.

Pozdrawiam
krzysiek222

Re: Droga z wyznaczonym pierwszeństwem przejazdu - kto je ma

Postprzez waw » poniedziałek 06 czerwca 2016, 23:00

To jest tzw. "pierwszeństwo łamane" i znaki pionowe wystarczająco regulują kwestie pierwszeństwa. Znaki poziome (linie) nie są konieczne.
waw

Postprzez among » wtorek 07 czerwca 2016, 07:49

Skrzyżowanie nr. 1. Jadący od dołu ma pierwszeństwo we wszystkich kierunkach. Jadący od lewej chcący jechać prosto lub w lewo ustępuje tylko pojazdowi z prawej strony. Jadący z prawej strony ustępuje pierwszeństwa wszystkim. Jadący od góry ustępuje pierwszeństwa wszystkim poza pojazdem, który ma z lewej strony.

Skrzyżowanie nr. 2. j/w
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez AniaBe » wtorek 07 czerwca 2016, 12:46

Rysunek 1 - pierwszeństwo mają Ci znajdujący się na drodze oznaczonej na znaku pogrubioną linią. Jeśli z dołu jedzie ktoś i z prawej strony jedzie ktoś to pierwszeństwo ma ten jadący z dołu bo to on jest na drodze z pierwszeństwem. Jeśli z dołu jedzie ktoś i z lewa jedzie ktoś - oboje znajdują na drodze z pierwszeństwem - wówczas jeśli ich tor ruchu się krzyżuje - stosuje się zasadę prawej dłoni (pierwszeństwo ma ten który ma prawą stronę wolną - w tym przypadku ten z dołu).
Rysunek 2 - sytuacja ta sama - powiedzmy że ten czerwony pojazd jedzie prosto a my jadąc z dołu skręcamy w lewo - my mamy pierwszeństwo, bo znajdujemy się na drodze z pierwszeństwem (o czym mówi nam znak), a ten czerwony pojazd znajduje się na drodze podporządkowanej.

Jeśli nie rozumiesz czemu tak, daj więcej przykładów, będziemy pomagać, ale myślę, że dobrym pomysłem pomysłem byłoby wykupienie testów i solidne ćwiczenie. Ja korzystałam z ltestów, bo były wyjaśnienia, dzięki czemu się nauczyłam co i jak. Rynek w tej kwestii jest duży, na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie, co pomoże Ci zrozumieć zasady w ruchu drogowym.
AniaBe

Powrót do Sytuacje na drodze