C-13 a B-9: Slalomem po drodze?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: C-13 a B-9: Slalomem po drodze?

Postprzez szerszon » środa 25 maja 2016, 23:54

mp0011 napisał(a):

Równie dobrze mogę zignorować nieobowiązujące mnie oznakowanie po lewej stronie jezdni (chciałbym zobaczyć mandat za niezastosowanie się do C-13 będącego po lewej stronie jezdni, najczęściej kilka metrów za krawężnikiem...) i po prostu przejechać na jednej zielonej fali...
Nie zapominaj o czymś takim jak "o ile przepisy szczególne..." C-13 zawsze będzie po prawej stronie DDR a nie po prawej stronie drogi z jezdnią.
Dla ozdoby stoi ? Znak stoi przodem do ciebie i łaski nie robisz..podchodząc w "stylu włoskim" dostajesz kopa w d... i fruwasz na DDR i nikt nie będzie się przejmował twoimi fochami.
szerszon

Postprzez mp0011 » czwartek 26 maja 2016, 04:09

A gdyby ktoś na tej DdR po lewej stronie postawił zakaz wjazdu (bo np. jest remont kawałek dalej ) to ten znak obowiązywał by rowerzystę jadącego jezdnią? I nakazywał zaprzestanie jazdy jezdnią? Nie, bo nie obowiązują mnie znaki po lewej stronie jezdni którą jadę, ani tym bardziej postawione na innej drodze.

Dlatego wszystkie gminy które chcą się koniecznie pozbyć rowerzystów z jezdni przez wybudowanie dziadowskich DdR ("pozdrawiam" włodarzy Wołomina... https://goo.gl/tkl5jQ, https://goo.gl/Tms03z, ) stawiają dodatkowo B-9. Na podobnej zasadzie stosowany jest B-9 koło Ciągów Pieszo-Rowerowych oraz Dróg Dla Pieszych I Rowerzystów.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szerszon » czwartek 26 maja 2016, 07:05

A gdyby...poczytaj przepisy dotyczące stawiania znaków to nie będzie "a gdyby.
Jak pisałem wcześniej..trochę zrozumienia itp
Problemem jest , że na siłę robią DDR tam gdzie nie ma miejsca i wychodzą potem takie slalomy, bo liczą sie kilometry oddanych DDR.
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze