Zatrzymywanie pojazdu przez policję do kontroli

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zatrzymywanie pojazdu przez policję do kontroli

Postprzez Silent » wtorek 01 listopada 2005, 23:51

Witam,
Mam pytanko odnośnie zatrzymywania pojazdu przez policję do kontroli drogowej. Jak to jest z tym zatrzymywaniem? Czy mamy obowiązek zawsze zatrzymać się do kontroli? Kiedyś słyszałem wersje iż po za miastem nie musimy zatrzymywać się do kontroli, ale wówczas mamy obowiązek udać się na najbliższy posterunek policji i zgłosić ten fakt do wiadomości policji.
Chodzi mi o to że po za miastem, szczególnie nocą (w dzień zresztą też na drogach o niskim natężeniu ruchu) jest troche strach zatrzymywać się do kontroli, nawet gdy widzimy radiowóz... bo przecież ile to już było takich wypadków że za patrol podszywali się złodzieje samochodów... tzw. przebierańcy...
Obrazek
Silent

Postprzez Sławek_18 » wtorek 01 listopada 2005, 23:59

no i masz racje, jesli nie jestes pewien mozesz sie nie zatrzymac co nalezy zglosic do najblizszego oddzialu policji. A policja poza miastem musi dokonywac kontroli w widocznym miejscu i w mundurach. Jakie bedziesz mial konsekwencje to nie wiem.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez miros » środa 02 listopada 2005, 00:04

no jesli jest to nieoznakowany radiowoz i sie boimy zatrzymac to najlepiej jest odjechac i udac sie jak najszybciej na najblizszy posterunek policji.

dokladnie to nie wiem jak to jest, z jednej strony policja moze uznac, ze nie zatrzymalismy sie bo cos przeskrobalismy, z drugiej strony my sie balismy. ciekza sprawa :?
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Wirus » środa 02 listopada 2005, 07:54

Policja poza terenem zabudowanym ma obowiązek ustawić się w widocznym miejscu i w umundurowaniu nadać nakaz zatrzymania stosunkowo wcześnie aby każdy kierowca miał czas na wyhamowanie . Jeżeli jest to noc to musza mieć ten świecący patyczek bodajże na pomarańczowo. Nie mogą noca używać lizaka.
Jeżeli natomiast masz jakąkolwiek wątpliwość czy to nie przebierańcy to mamy konstytucyjne prawo bać się i nie zatrzymać się do kontroli. Najlepiej wtedy jakbyśmy mielo telefon komórkowy, dzwonimy na 997 i zgłaszamy fakt nie zatrzymania się do kontroli. Dalej dyspozytorka powie nam wszystko co musimy zrobić i jeżeli zrobimy wszystko co nam powie to nie powinniśmy ponieść z tego tytułu żadnych konsekwencji
"Jeślii myślisz, że zdążysz
Pomyśl, że nie zdążysz ;)"
Wirus

Postprzez Tomek_ » środa 02 listopada 2005, 16:50

Troche paragrafow na ten temat :)

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji1) z dnia 30 grudnia 2002 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego

§ 2. 1. Policjant, w celu przeprowadzenia kontroli ruchu drogowego, jest uprawniony do wydania poleceń i sygnałów.

2. Polecenia i sygnały mogą być wydawane przez policjanta:
1) pieszego;
2) znajdującego się w pojeździe lub na pojeździe;
3) jadącego wierzchem lub rowerem;
4) znajdującego się na pokładzie statku powietrznego.

§ 3. 1. Policjant umundurowany w warunkach dostatecznej widoczności podaje sygnały tarczą do zatrzymywania pojazdów lub ręką, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym albo tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym.

2. Policjant nieumundurowany jest uprawniony do zatrzymania kierującego pojazdem wyłącznie na obszarze zabudowanym.

3. Policjant nieumundurowany w warunkach dostatecznej widoczności podaje sygnały tarczą do zatrzymywania pojazdów, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym albo tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym.

4. Policjant jadący pojazdem samochodowym może podawać kierującemu pojazdem polecenia do określonego zachowania się za pomocą urządzeń nagłaśniających, sygnalizacyjnych lub świetlnych.

5. Policjant patrolu powietrznego polecenie do zatrzymania pojazdu podaje za pomocą urządzeń nagłaśniających lub świetlnych.

6. Polecenie do zatrzymania pojazdu podaje się z dostatecznej odległości, w sposób zapewniający jego dostrzeżenie przez kierującego pojazdem oraz bezpieczne zatrzymanie w miejscu wskazanym przez policjanta.

7. Miejsce zatrzymania pojazdu, z zastrzeżeniem § 11 ust. 3 i § 12 ust. 3, może być wyznaczone przez ustawienie znaku "stój - kontrola drogowa".

8. Dla zwrócenia uwagi na podawane sygnały lub polecenia policjant może używać sygnałów dźwiękowych lub gwizdka policyjnego.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Silent » środa 02 listopada 2005, 18:35

W tych paragrafach jest raczej napisane co wolno, a co nie policjantowi...a czy 'mi' wolno w wyżej wymienionych okolicznościach uciec od kontroli drogowej? Czy też jestem skazany na kradzież samochodu gdyż mam obowiązek zatrzymać się do kontroli? Przecież złodzieje mają normalne samochody... garniturki policyjne, jakiś polonezik z napisem Policja i jazda... zobaczą lepszy samochód i go zatrzymują 'do kontroli'...
Obrazek
Silent

Postprzez wiruswww » środa 02 listopada 2005, 21:32

u nas na ostatniej godzinie teori był zaproszony policjant do OSK i te sytuacje nam barsdzo dokładnie omowił, a więc pisze co następuje: widzimy radiowoz ktory chce nas zatrzymac, mysilimy że to przebierańcy? jedziemy dalej, łapiemy za komorke, dzwonimy na 997 i podajemy miejsce zdazenia, dyspozytorka sprawdza czy faktycznie jest tam jakis patrol, jezeli nie ma mowi ci to i wysyła tam patrol aby to sprawdzić, jeżeli jest to mowi ci to i przekazuje informację do tego patrolu że zgłosiłeś fakt nieatrzymania,zatrzymujesz się w najbliższym dozwolonym miejscu, za pare sekund jezs radiowoz bo napewno ruszył w pościgu, sprawdzają tobie dokumenty i takie tam pierdoły (jednym słowem typowa kontrola) i życzą milego dnia, żadnych konsekwencji nie ponosisz.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Silent » środa 02 listopada 2005, 21:42

Aha... dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)
Obrazek
Silent

Powrót do Sytuacje na drodze