parkowanie na chodniku (w DE)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

parkowanie na chodniku (w DE)

Postprzez bartlolomeo_n » poniedziałek 31 października 2005, 19:34

Witam wszystkich!

Mam takie pytanie odnosnie zasad parkowania na chodniku - czy jest to dozwolone gdy przy tej samej stronie drogi stoi zakaz zatrzymywania sie i postoju? W Polsce czesto widuje dodatkowe tabliczki 'dotyczy rowniez chodnika' - czy to znaczy, ze jak jej nie ma to moge stawiac? W miejscu, ktore mnie interesuje (i z braku alternatywy moj samochod tam teraz stoi ;) ) jest chyba z 8m szerokosci pustego chodnika... Jako, ze chwilowo mieszkam w Monachium to bardziej interesowaloby mnie jak to wyglada wg przepisow niemieckich ale chetnie bym sie dowiedzial jak to jest i w PL ;)

Pozdrawiam!
Bartek
bartlolomeo_n

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 31 października 2005, 20:01

Zakazy postoju i zatrzymywania się jeszcze jakieś 10 bodajże lat temu dotyczyły tylko jezdni (stąd być może pozostały gdzieniegdzie tabliczki z informacją, że zakaz dotyczy również chodnika). Według obecnych przepisów zakaz dotyczy i jezdni, i chodnika - bezwarunkowo.
scorpio44

Postprzez bartlolomeo_n » poniedziałek 31 października 2005, 20:17

Dzieki za odpowiedz - to juz wszystko jasne!
Czyli niewesolo ;) ale na szczescie pol godzinki temu zwolnilo sie miejsce 'legalne' i przestawilem... tylko jakis kiep zaparkowal mi teraz 15cm od przedniego zderzaka, jak jutro rano nie zniknie to go bede musial przepchac chyba - w koncu te rurki z przodu mam nie od parady, hehe (2 tonowy pickup 4x4 ;) ).

Pozdrowionka!
bartlolomeo_n

Powrót do Sytuacje na drodze