Rondo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo

Postprzez stefek21 » wtorek 26 stycznia 2016, 07:57

Szybkie łatwe pytanie co do ronda.

Mam rondo jednopasmowe. Pozwole sobie ze dodam zdjecie w linku na pokazania sytuacji (przepraszam za mój poziom obsługi painta)

Pytanie: Jest samochód czerwony i zielony powiedzmy dla przykładu ze oba jadą prosto i oba te samochody stoją w miejscu to który samochód powinien wjechac na rondo jako pierwszy?? Dla mnie jest oczywiste ze zielony wjeżdza pierwszy bo jest po prawej stronie, ale zdania są podzielone :D (Razem z kolegą zdajemy prawojazdy i nie mozemy znalesc odpowiedzi...byc moze to jest zbyt proste zeby pisac)

http://pokazywarka.pl/ri33zi/
stefek21

Re: Rondo

Postprzez szymon1977 » wtorek 26 stycznia 2016, 11:38

Bo jej nie ma. Zakładam, że rondo oznakowane jest c-12+a-7. Pierwszeństwo ustalone jest pomiędzy będącym na rondzie a wjeżdżającym na rondo. Dopóki żaden z nich na rondo nie wjedzie to pierwszeństwo nie jest ustalone bo pomiędzy dwoma zbliżającymi się nie zachodzi żadna relacja.

Łyżką dziegciu są tutaj małe ronda. Wtedy lepiej jak zielony puści czerwonego bo w przypaku kolizji to zielony byłby uznany za winnego. I słusznie, bo do kolizji doszłoby pomiędzy będącym na rondzie a wjeżdżającym.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 26 stycznia 2016, 12:52

szymon1977 napisał(a):Wtedy lepiej jak zielony puści czerwonego bo w przypaku kolizji to zielony byłby uznany za winnego.
Skąd wiesz? Wystarczy udowodnić, że czerwony wjeżdża na rondo później niż pojazd zielony a to że zielony ślamazarnie się na nim porusza(bo takie są warunki ruchu) nie znaczy, że nie ustąpił pierwszeństwo czerwonemu. Wręcz odwrotnie, to czerwony nie ustąpił zielonemu - na następnym wlocie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 26 stycznia 2016, 13:09

LeszkoII napisał(a):Skąd wiesz?
Nie wiem. Ale w przypadku sprzecznych zeznań i braku dowodów sprawca zostanie wytypowany na podst. jedynych niepodważalnych faktów czyli uszkodzeń pojazdów. Prawdpodobnie padnie na zielonego. Być może na współwinę. Na czerwonego mało prawdopodobne... chyba, że czerwony zrobi zielonemu z d... garaż. Ale tu już na c-12+a-7 się nie załapie tylko na klasyczny wjazd w d...
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez eragon » wtorek 26 stycznia 2016, 16:36

Spoko, normalnie wjeżdżacie razem..
Faktem jest, że na małych rondach (naleśnikach) jest to trudniejsze..
Na egzaminie czekasz aż będzie jasno - taka moja rada..
NALEŚNIK
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez stefek21 » wtorek 26 stycznia 2016, 22:22

No włąsnie chodzi mi tu o małe rondo, bardzo małe. Rozumiem ze samochod znajdujacy sie na rondzie ma pierszenstwo (jest to rondo z ustąpieniem pierwszenstwa)

"Łyżką dziegciu są tutaj małe ronda. Wtedy lepiej jak zielony puści czerwonego bo w przypaku kolizji to zielony byłby uznany za winnego."
To nie ma jakies reguły dotyczącej małych rond ? Czy poprostu lepiej puscic z lewej bo tak to bedzie moja wina, w tym przypadku zielonego.
stefek21

Postprzez szymon1977 » wtorek 26 stycznia 2016, 22:44

stefek21 napisał(a):To nie ma jakies reguły dotyczącej małych rond ?
Nie, na wszystkich przepisy są te same.

stefek21 napisał(a):Rozumiem ze samochod znajdujacy sie na rondzie ma pierszenstwo
Zgadza się.

stefek21 napisał(a):...bo tak to bedzie moja wina, w tym przypadku zielonego.
Czyja będzie wina to trudno powiedzieć, ale mało prawdopodobne, że zielonemu uda się udowodnić brak winy a poszlaki (uszkodzenia pojazdów) wskazywać będą na niego.

stefek21 napisał(a):Czy poprostu lepiej puscic z lewej...
Ze względów praktycznych bo PoRD pierwszeństwa pomiędzy zbliżającymi się do ronda nie reguluje.
szymon1977

Postprzez stefek21 » środa 27 stycznia 2016, 07:35

Ok. dziękuje bardzo za pomocnicze odpowiedzi, pozdrawiam.
stefek21

Powrót do Sytuacje na drodze