Dezorientacja na duzych rondach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dezorientacja na duzych rondach

Postprzez Huzarrr » środa 13 stycznia 2016, 20:02

Witam.Panowie od pewnego czasu jestem posiadaczem prawka kat B,ogolem moj problem polega na tym ze jak wjezdzam na duze np;3 pasmowe rondo to sie troche gubie.
Bo powiedzmy ze chce jechac w lewo to zajmuje odpowiedni pas ,przepuszczam tych co sie na nim znajduja , wjezdzam na rondo ..i nie wiem ktorym zjazdem zjechac (ktory to ten do jazdy w lewo)
I tu pojawia sie pytanie, czy:
1.Zawsze jest tak ze pierwszy zjazd sluzy do jazdy w prawo , drugi prosto, trzeci lewo i zawracanie?Jak Wy to robicie dojezdzacie do ronda i liczycie te zjazdy czy jak?
2. Ponizej zalaczam zalacznik pewnego ronda (to akurat z Konina) , nie jestem pewien czy dobrze je interpretuje?Namalowalem wszystkie mozliwe opcje skrecania na rondzie czy to jest dobrze? Do skretu w prawo sa dwa wyloty,dlaczego?
Obrazek
Legenda :
-czarny zakret prawo
-czerwien prosto
-zielen lewo

Pozdrawiam
Huzarrr

Re: Dezorientacja na duzych rondach

Postprzez dylek » środa 13 stycznia 2016, 22:07

Jadąc z Wyszyńskiego możesz pojechać
- w Przemysłową (w lewo lub w prawo)
- w 1 maja (prosto)
- zawrócić w Wyszyńskiego.
Twoje strzałki namalowane są błędnie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » środa 13 stycznia 2016, 22:46

Masz pasy oznaczone strzałkami to się do nich stosuj a nie do przepisu Kodeksu pośrednio wymuszającego zajęcie pasa. Zajmiejsz PRZED skrzyżowaniem pas oznaczony strzałką wskazującą kierunek, w którym zamierzasz przejechać PRZEZ skrzyżowanie to NA skrzyżowaniu znajdziesz się na pasie przeznaczonym do jazdy w zamierzanym przez Ciebie kierunku. Tak być powinno i tak jest na tym skrzyżowaniu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Huzarrr » środa 13 stycznia 2016, 23:11

Dobra panowie juz sie poprawiam i wybaczcie ze tak troche glupio sie dopytuje, jednak wole tutaj troche sie dopytac niz na drodze w kogos pierdyknąc .Dodam ze jezdzilem po naszych polskich miastach i nic mi wlasnie nie sprawia problemu.. jak duze kilkupasmowe ronda... -,-

Legenda:
bordowy -prawo
czerń-prosto
zieleń-lewo
i czerwien-zawracanie

Bedzie dobrze?
Huzarrr

Postprzez aguusia88 » czwartek 14 stycznia 2016, 21:55

ten zielony bez senu robi petelkie, zeby skrecic w prawo nie trzeba objezdzac ronda, tylko wczesniej sie ustawic na prawym pasie i odrazu skrecic. najlepiej ustaw sobie ludzika na google maps i sobie idz. zobacz jak sie ustawia cala trasa we wszystkich kierunkach lini ciaglych nie mozesz przejechac wiec ulatwia to przejazd. mozesz wsiasc w auto poznym wieczorkiem czy dzien swiateczny i przejechac sobie rundke

wg google maps z wyszynskiego mozesz skrecic w lewo z dwoch pasow (srodkowy i lewy) pojechac prosto - srodkowy i prawy - no i skrecic w prawo, wiadomo
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Postprzez lith » piątek 15 stycznia 2016, 02:48

aguusia88 napisał(a):ten zielony bez senu robi petelkie, zeby skrecic w prawo nie trzeba objezdzac ronda, tylko wczesniej sie ustawic na prawym pasie i odrazu skrecic

Czy jest to bez sensu zależy tylko i wyłącznie od tego jakie korki są na prawym pasie, a jakie na lewym :)
lith

Postprzez Makabra » sobota 16 stycznia 2016, 16:21

Huzarrr napisał(a):Jak Wy to robicie dojezdzacie do ronda i liczycie te zjazdy czy jak?

Zakładając że nie wiem jakie to rondo, nie widziałem go, nie wiem ile ma zjazdów to jadę z nawigacją. Nawigacja mówi mi np. "4 wyjazd z ronda ostro w lewo" Jak w lewo to wbijam na najbardziej lewy pas do lewoskrętu, albo uda mi się z niego nie pomylić ilości wlotów i pojadę w 4 lewo, albo pomylę się i walę karkniaka dookoła wyspy wiedząc już w którym miejscu się pomyliłem. Dobrze przed takim dużym rondem popatrzeć na zieloną tablicę która pokazuje układ wylotów ze skrzyżowania.
Makabra

Powrót do Sytuacje na drodze