Znalezione w necie napisał(a):Przepisem szczególnym (...) jest przepis regulujący tę samą materię co przepis ogólny (...). Jednakże regulacja tej samej materii w tym przepisie następuje w odmienny sposób niż w przepisie ogólnym.
W takim przypadku, przepis szczególny, odmiennie regulujący daną sprawę ma pierwszeństwo stosowania przed przepisem ogólnym. A przepis ogólny stosuje się w sprawach nie uregulowanych w przepisie ogólnym.
Pomyliłeś numerki. Ale napiszę Ci, że Art.22.2.2. jest przepisem szczególnym w stosunku do Art.46.2. Dlaczego? Materią regulowaną zarówno przez Art.46.2. jak i przez Art.22.2.2. jest zbliżenie się do krawędzi lub osi jezdni. Jednakże regulacja tejże materii w każdym z wymienionych przepisów następuje w odmienny sposób... jak to załapiesz to cała sytuacji Ci się rozjaśni.szerszon napisał(a):Jak mi piszesz,że Art 22 jest szczególnym w stosunku do Art 49 to ja naprawdę nie mam pytań.
A jeżeli chodzi o Art.49.1, 49.2, 49.3. to w Art.49.4. wprost masz napisane, że w przedmiotowej sytuacji nie obowiązują Cię one.
Po pierwsze nie jestem w stanie zatrzymać się w wyniku Art.46., po drugie kiedy włączam się do ruchu jest wprost napisane w Art.17.1.szerszon napisał(a):Nie masz pojecia ,że po zatrzymaniu wynikającym z Art 46 włączasz się do ruchu...
.....
Bo postojem jest tylko "unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego" a nie każde unieruchomienie pojazdu "trwające ponad 1 minutę".szerszon napisał(a):Mogę być "zatrzymany" ponad minutę na P-12 z powodu natężenia ruchu i nie będzie to postojem
Nie masz innych "argumentów" w dyskusji niż wymyślonym przez siebie głupotom przypisywać moje autorstwo?szerszon napisał(a):A do tego zmierza twa interpretacja...
.....
To nie dyskutuj jak progi za wysokie. Czytaj ze skupieniem.szerszon napisał(a):Nie da się z tobą dyskutować przy twojej wiedzy.
Szerszon: Czy Ty do czegoś zmierzasz udzielając się w tym wątku czy tylko za wszelką cenę chcesz wykazać, że nie mam racji?
.....
:-)szerszon napisał(a):Nie odróżniasz zatrzymania od zmiany kierunku jazdy.