Skrzyżowanie dwóch dróg twardych z drogą gruntową

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie dwóch dróg twardych z drogą gruntową

Postprzez szymonz9595 » wtorek 01 grudnia 2015, 21:52

Szanowni forumowicze.
Chciałbym poprosić Was o opinię dotyczącą sytuacji mającej miejsce na jednym ze skrzyżowań mojej miejscowości. Przebieg pierwszeństwa przedstawiłem na obrazku (powierzchnia zakreskowana jest drogą gruntową). Ja poruszam się zgodnie ze strzałką. Tutaj następuje moje zdziwienie - mam pierwszeństwa ustąpić drodze gruntowej, czy tylko asfaltowej?
Zgodnie z definicją skrzyżowania, o której mowa była we wcześniejszych postach droga gruntowa z perspektywy wykładni prawa w ogóle nie powinna mnie interesować, ale czy na pewno tak jest?
Moim zdaniem droga gruntowa tylko przynależy do skrzyżowania, ale nie jest jego integralną częścią, więc znak A-7 jej nie dotyczy.
Chciałbym jednak się upewnić i poprosić o opinię w tej właśnie sprawie.
Dziękuję i pozdrawiam Szymon

PS: Wybaczcie mi nierówny rysunek - nigdy nie posiadałem zdolności plastycznych ;)
Załączniki
20151201_194656_HDR-001.jpg
20151201_194656_HDR-001.jpg (114.29 KiB) Przeglądane 2739 razy
szymonz9595

Re: Skrzyżowanie dwóch dróg twardych z drogą gruntową

Postprzez LeszkoII » wtorek 01 grudnia 2015, 23:22

Skręcając w prawo masz ustąpić wszystkim kierującym z prawej(droga gruntowa) i z lewej strony(droga twarda).
szymonz9595 napisał(a):Wybaczcie mi nierówny rysunek
To łamane pierwszeństwo jest bez znaczenia, bo dotyczy inne miejsca kolizyjnego.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » wtorek 01 grudnia 2015, 23:47

LeszkoII napisał(a):Skręcając w prawo masz ustąpić wszystkim kierującym z prawej(droga gruntowa) i z lewej strony(droga twarda).

Chyba odwrotnie? :wink: Z lewej gruntowa, a z prawej twarda.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » wtorek 01 grudnia 2015, 23:58

Na rysunku wyglada to na dwa skrzyzowania, lub raczej skrzyzowanie i miejsce przecienania sie kierunkow ruchu inne niz skrzyzowanie. Zastosuj sie do oznakowania i nie kombinuj z drogami nalezacymi, tworzacymi i innymi kierunkami odbywania.

A moze podasz link do tego miejsca?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szymonz9595 » czwartek 03 grudnia 2015, 00:25

Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko się dostosować - póki co.
Co do lokalizacji, sytuacja ma miejsce we wsi Serock, gdzie samochodzik Google nie dociera ;)
Chętnie jednak pokażę filmik traktujący o organizacji ruchu na tym skrzyżowaniu, który zamieściłem na YT.
Być może, ktoś bardziej doświadczony ode mnie będzie potrafił rozkminić, co stanowi Kodeks Drogowy w tej sprawie.

https://www.youtube.com/watch?v=pykavid ... e=youtu.be

Co do filmiku, droga którą podążam na samym początku to ulica 1000-lecia, następnie skręcam w Mickiewicza (droga gruntowa również nosi taką samą nazwę). Robię parę niepotrzebnych metrów, po to tylko jednak, aby ukazać sytuację na skrzyżowaniu w możliwie najdokładniejszy sposób. Następnie zawracam i skręcam ponownie w Aleję Mickiewicza, aby finalnie dojechać do drogi gruntowej.

Wypadałoby również wspomnieć o jeszcze jednej rzeczy, która nie daje mi spokoju . Dojeżdżając (na samym początku) do Alei Mickiewicza, znak A-7 informuje mnie, że zbliżam się do drogi z pierwszeństwem przejazdu. Jadąc zaś z drugiej strony tabliczka uzupełniająca do znaków D-1 (z każdej strony skrzyżowania) wskazuje, że droga ta jest drogą podporządkowaną.

Pozdrawiam
szymonz9595

Powrót do Sytuacje na drodze