Pokonywanie nietypowego skrzyżowania na lewoskręcie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pokonywanie nietypowego skrzyżowania na lewoskręcie

Postprzez Ds3 » środa 18 listopada 2015, 22:10

Witam!

Miałem już okazję jechać na poniższym skrzyżowaniu, ale o ile dobrze pamiętam to zawsze byłem pierwszy autem i wiedziałem, w którym miejscu się zatrzymać - bynajmniej tak uczył mnie instruktor. Teraz to skrzyżowanie nie daje mi to spokoju i postanowiłem, że się was spytam ;)
Chodzi ogólnie o takie skrzyżowanie:
http://zapodaj.net/7fe52d45b0f09.jpg.html

Jest to skrzyżowanie ze światłami kolizyjnymi. Ja jadę mniej więcej tak jak zielona strzałka. Jeśli byłem pierwszy instruktor kazał mi wyjeżdżać na skrzyżowanie - pierwsze kółko od lewej strony (na środku pasów). Mniej więcej w tym miejscu się zatrzymać i czekać aż przejadą wszyscy z przeciwka (zasada prawej ręki).
A teraz załóżmy taką sytuację. Nie udało mi się dostatecznie szybko ruszyć i auta z przeciwnej strony jadą też w lewo - zgodnie z czerwoną strzałką. Nie zdążyłem wyjechać na pierwsze kółko. Czy zatrzymując się na drugim kółku obowiązuje zasada prawej ręki? A zatem zostanę przepuszczony, tak, aby wyjechać na środek skrzyżowania - pierwsze kółko, gdzie ja będę musiał przepuścić jadących z naprzeciwka? Czy po prostu zostanę w miejscu drugiego kółka i czekać, aż skończą jechać z naprzeciwka?

Tutaj też mam kolejne pytanie. Powiedzmy, że jestem drugim samochodem - drugie kółko. Pierwszy wyjechał na środek i czeka. I tutaj znowu pyt. dot. zasad prawej strony. Bo jeśli mój tor jazdy wygląda tak jak tor zielonej strzałki to jeśli obowiązuje tutaj zasada prawej strony to znowu powinienem zostać przepuszczony. Tylko gdzie stanąć, skoro na środku stoi już jeden samochód, a więcej się nie pomieści? Zatrzymując się za pierwszym samochodem - czyli na czerwonej strzałce można w przypadkach ekstremalnych ( zakładając, że wszyscy z przeciwka też jadą w lewo) zablokować całe skrzyżowanie. Dodam, że światła od strony czerwonej strzałki pozwalają na przejazd ok. 3 aut - szybko się zmieniają.

Jeśli opisałem coś nie jasno, proszę napisać. Postaram się lepiej opisać cała sytuację ;)

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam!
Ds3

Re: Pokonywanie nietypowego skrzyżowania na lewoskręcie

Postprzez LeszkoII » środa 18 listopada 2015, 23:33

Ułatwieniem jest, że tam działa sygnalizacja świetlna. Z tego by wynikało, że zanim wjedziesz na powierzchnię skrzyżowania z włączonym lewym kierunkowskazem to należałoby uznać, że ten kawalątek(do kółka po lewej) jeszce jedziesz na wprost a jeśli tak to masz pierwszeństwo nad skręcającymi. Zresztą takie rozumowanie nie jest niczym nowym i funkcjonuje w wielu miejscach, gdzie pojazdy z racji wymuszonego infrastrukturą drogową lub oznakowaniem sposobu wymijania się lewymi bokami. A tutaj raczej tylko takie wymijanie wchodzi w grę.
Ds3 napisał(a):Czy zatrzymując się na drugim kółku obowiązuje zasada prawej ręki?
Tak i zauważ, że to co napisałem wyżej - działa w obie strony.

Od strony formalnej, takie podejście nie jest precyzyjnie określone przepisami, bo skręcający w lewo ustępujesz jadącym z przeciwnego kierunku na wprost lub skręcającym w prawo, no ale bywają sytuacje(jak przytoczona przez Ciebie), że akurat Art. 25.1.(prawa ręka) można trochę uprościć. Ja tak uważam.

W przypadku wymijania się prawymi bokami, taka interpretacja byłaby już odrealniona a wtedy w przypadku kolizji podstawą prawną dla procedowania nad jej przyczyną, będzie przepis o wymijaniu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » środa 18 listopada 2015, 23:41

ładując się na skrzyżowanie tak jak pokazujesz kółka i zatrzymując się wtych wskazanych miejscach nie rozumiem o jaką regułę prawej ręki pytasz?
Regułę taką stosuje się przed skrzyżowaniem i to tylko w sytuacjach równorzędnych.
Z rysunku widać że śmiało oba pojazdy lewo skracające mogą minąć się bezkolizyjnie.
Leszko miejsca starczy.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 19 listopada 2015, 10:18

Henq napisał(a):Regułę taką stosuje się przed skrzyżowaniem i to tylko w sytuacjach równorzędnych.
A czy może wjechać na skrzyżowanie pojazd z zamiarem skręcenia w lewo czy wyjechanie to obarczone jest warunkiem ustąpienia pierwszeństwa temu, kto przy swoim lewoskręcie skrzyżowanie opuszcza? Moja odpowiedź: można wjechać i ma się pierwszeństwo nad skręcającym.
Henq napisał(a):Z rysunku widać że śmiało oba pojazdy lewo skracające mogą minąć się bezkolizyjnie.
Tylko zanim do wymijania dojdzie, jeden ze skręcających w lewo może wykonać ten manewr szybciej i będzie opuszczał skrzyżowanie. Wtedy nie ma mowy o wymijaniu ani też o wzajemnie bezkolizyjnym torze.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Ds3 » czwartek 19 listopada 2015, 21:37

Bardzo dziękuję za udzielenie mi odpowiedzi!

jeśli będę miał jeszcze jakieś pytanie dot. tego skrzyżowania to będę pytał ;)

Pozdrawiam!
Ds3

Powrót do Sytuacje na drodze