wyprzedzanie z lewej na skrzyżowaniu z sygnaliz. kierunkową

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

wyprzedzanie z lewej na skrzyżowaniu z sygnaliz. kierunkową

Postprzez max86 » wtorek 27 października 2015, 14:35

Dzień dobry! Przeszukałem pozostałe wątki, ale nie udało mi się znaleźć dokładnie takiego samego problemu jak mój - jeżeli taki jednak został wsześniej poruszony, z góry przepraszam.

Moja wątpliwość dotyczy sytuacji następującej, która zaskoczyła mnie dzisiaj na drodze: jestem na skrzyżowaniu z sygnalizacją kierunkową (bezkolizyjną). Przygotowuję się do skrętu w lewo z jedynego przeznaczonego do tego manewru pasa. Na ulicy (jednokierunkowej), w którą skręcam znajdują się dwa pasy. Mam zamiar zająć pas lewy, bo za chwilę będę znów skręcał w lewo. Będąc w odległości ok. 10 metrów od pasa, na który chcę wjechać, zauważam, że z lewej strony wyprzedza mnie inny samochód (również skręcający tę ulicę co ja). Moje pytanie brzmi: czy kierowca tego samochodu miał mnie prawo w tej chwili wyprzedzić?

Rozumiem, że na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym taki manewr jest dopuszczalny, ale uczono mnie, że pojazdu skręcającego w lewo nie wolno wyprzedzać z lewej strony.

Z góry dziekuję za odpowiedź :)
max86

Re: wyprzedzanie z lewej na skrzyżowaniu z sygnaliz. kierunk

Postprzez Henq » sobota 31 października 2015, 20:09

max86 napisał(a):jestem na skrzyżowaniu z sygnalizacją kierunkową (bezkolizyjną). Przygotowuję się do skrętu w lewo z jedynego przeznaczonego do tego manewru pasa.
no to jakim cudem Cię wyprzedził z lewej strony? Coś mi sięwydaje że ten jeden pas do skrętu w lewo z Twojego opisu znajdował się z prawej strony ;) i nie był to jedyny pas do takiego manewru.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Re: wyprzedzanie z lewej na skrzyżowaniu z sygnaliz. kierunk

Postprzez max86 » wtorek 03 listopada 2015, 10:48

Wyprzedził mnie po torowisku (w dodatku oddzielonym linią ciągłą, ale przyjmijmy, że to nie ma znaczenia). Załączam rysunek poglądowy, zielony pasek to torowisko. Czerwony samochód to ja, niebieski ten drugi. Pokazałbym zrzut z google maps, ale tam jest niestety skrzyżowanie przed przebudową.
Obrazek
max86

Powrót do Sytuacje na drodze