Jak zjechać z ronda z liniami prowadzącymi

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak zjechać z ronda z liniami prowadzącymi

Postprzez malizna505 » sobota 10 października 2015, 16:28

Mam takie pytanie odnośnie ronda z sygnalizacją mianowicie chcę skręcić w lewo ustawiam się na lewym pasie dostaję sygnał zielony, ruszam patrzę cały czas na linie jak mnie pas prowadzi gdzie się zaczyna tam wjeżdżam. Chodzi mi o moment zjazdu z ronda czy zjeżdżając tak jak ta dziewczyna na filmiku ona jedzie z lewym kierunkowskazem i wjeżdża tam gdzie jej pokazuje linia muszę puścić tych z boku i za mną którzy wjeżdżają na ten pas? Bo na klasycznym rondzie to wiadomo, że jak zmieniam pas z wewnętrznego na zewnętrzny to puszczam tych co już są na tym pasie, a nie wiem jak to jest na rondzie gdy są te linie. Chodzi mi o sam moment zjazdu (jak zjechać czy puścić kogoś?)

Link do filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=4wRECIjW3H4

akcja od 2:20 z góry dziękuję za odpowiedź i objaśnienia

P.S jeszcze chciałem zapytać jak postępować w razie czego z tramwajami na takim bądź podobnym rondzie
malizna505

Re: Jak zjechać z ronda z liniami prowadzącymi

Postprzez viktorio » sobota 10 października 2015, 21:01

Jedziesz tak jak linie prowadzą i za każdym razem jak zmieniasz pas puszczasz tych co już na nim są. Tramwajom ustępuj jak zjeżdżają z ronda zawsze, ale w 90% przypadków masz pierwszeństwo przed tymi które na rondo wjeżdżają.
viktorio

Postprzez malizna505 » sobota 10 października 2015, 22:18

Rozumiem bo tu mnie zaciekawiło bo ona jakby nikogo nie puszcza ale to pewnie dlatego że nikt nie jechał po tym pasie..
malizna505

Postprzez Henq » piątek 16 października 2015, 01:30

malizna505 napisał(a):Mam takie pytanie odnośnie ronda z sygnalizacją mianowicie chcę skręcić w lewo ustawiam się na lewym pasie dostaję sygnał zielony, ruszam patrzę cały czas na linie jak mnie pas prowadzi gdzie się zaczyna tam wjeżdżam. Chodzi mi o moment zjazdu z ronda czy zjeżdżając tak jak ta dziewczyna na filmiku ona jedzie z lewym kierunkowskazem i wjeżdża tam gdzie jej pokazuje linia muszę puścić tych z boku i za mną którzy wjeżdżają na ten pas? Bo na klasycznym rondzie to wiadomo, że jak zmieniam pas z wewnętrznego na zewnętrzny to puszczam tych co już są na tym pasie, a nie wiem jak to jest na rondzie gdy są te linie. Chodzi mi o sam moment zjazdu (jak zjechać czy puścić kogoś?)

Link do filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=4wRECIjW3H4

akcja od 2:20 z góry dziękuję za odpowiedź i objaśnienia

P.S jeszcze chciałem zapytać jak postępować w razie czego z tramwajami na takim bądź podobnym rondzie

Ale ona nie zaczynała z lewego pasu :) Ty pytasz się jak zachować się zajmując lewy pas wiec:
2:59 zobacz że nie stoi na lewym pasie stoi na pasie do lewoskrętu/jazdy na wprost a to różnica :)
Pierwszeństwo na skrzyżowaniu określa się przed skrzyżowaniem w tej sytuacji w 3:13 lub 3:14 minuta filmu pokazuje Ci że skręcając z lewego skrajnego masz linie ciągłą wiec jej nie przekraczasz i cię wyprowadzi na 3:21 na lewy sąsiedni pas . mnie ciekawi dlaczego instruktor śmiało zakłada że na skrzyżowaniu nie musimy sie przejmować migającymi żółtymi, a co by było w tej sytuacji gdyby kursantka nie jechała główną? o której zresztą też nie wspomina instruktor :)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez malizna505 » sobota 17 października 2015, 17:44

Ale mi chodzi o sam ten moment kiedy ta linia prowadząca łączy się z linią do wyjazdu czy w tym momencie musisz kogoś puścić
malizna505

Postprzez Henq » sobota 24 października 2015, 20:12

malizna505 napisał(a):Ale mi chodzi o sam ten moment kiedy ta linia prowadząca łączy się z linią do wyjazdu czy w tym momencie musisz kogoś puścić

Jadąc jak "L" nie puszczasz nikogo bo ten po lewej ma ciągłą której nie może przekraczać a jeżeli przekroczy zmienia pas łamiąc przepisy a ten z prawej ew wjeżdża też zmieniając pas więc patrząc na filmik: nie "L" nie puszcza nikogo
Henq

Postprzez malizna505 » niedziela 25 października 2015, 19:04

Rozumiem a ogólnie ktoś by mi mógł powiedzieć jak jest na "takich" rondach już nie patrząc na ten filmik? Jak jest na takich rondach przy zjeżdżaniu

Pozdrawiam
malizna505

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 października 2015, 21:10

Tak jak na wszystkich innych rondach jak i poza rondami: ten co z pasa na pas przejezdza ma wlaczyc "migacz" i przepuscic jadacego po pasie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez malizna505 » środa 28 października 2015, 14:44

Czyli zawsze dla bezpieczeństwa najlepiej spojrzeć w prawe lusterko nawet jak są linie prowadzące
malizna505

Postprzez Henq » środa 28 października 2015, 20:32

malizna505 napisał(a):Czyli zawsze dla bezpieczeństwa najlepiej spojrzeć w prawe lusterko nawet jak są linie prowadzące

linie prowadzące ciągłe bo i takowe się mogą przez pierwszy zjazd pojawić nie można przekraczać :) a jeżeli chodzi o przerywane to tak ;) jeżeli zjeżdżasz z wewnętrznego pasa przecinasz pas zewnętrzny więc musisz puścić pojazdy poruszające się tym pasem.
Henq

Postprzez szymon1977 » czwartek 29 października 2015, 08:19

malizna505 napisał(a):...zawsze dla bezpieczeństwa najlepiej spojrzeć w prawe lusterko...
Biorac pod uwage jak rozne teorie bywaja z PoRD odczytane i pomijajac, co de facto z tego PoRD wynika, to warto nawet jadac prawym pasem po obwiedni spojrzec w lewe lusterko, bo nawet przy braku linii prowadzacych ktos moze wpasc na pomysl smignac Ci przed maska w droge odchodzaca od ronda - bez migacza i w przekonaniu, ze to Ty masz jemu ustapic pierwszenstwa na podst. znaku a-7 sprzed ronda.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez malizna505 » czwartek 29 października 2015, 12:52

Aha bo chodzi o to, że ktoś z lewego pasa przetnie Ci np drogę przed maską tak?
malizna505

Powrót do Sytuacje na drodze