Pierwszeństwo na skrzyżowaniu - kto pierwszy?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo na skrzyżowaniu - kto pierwszy?

Postprzez bojas1 » środa 28 października 2015, 15:38

Witam wszystkich,
mam pytanie dotyczące ruchu drogowego. Mianowicie codziennie do pracy pokonuję tą samą drogę i za każdym razem trafiam na zagwozdkę. Poniżej zdjęcie poglądowe pokazujące schematycznie całą sytuację (wiem wiem, pięknie).

Moje auto zaznaczone jest kolorem żółtym. Kolorem niebieskim natomiast jakiś przypadkowy inny samochód. Na zielonym świetle skręcam w prawo od razu kierując się na lewy pas ponieważ na prawym za 5m zaczyna się buspas. Niebiescy kierowcy również mają zielone i w momencie gdy skręcają w lewo wbijają się przede mnie.
Stąd też pytanie do Was - jak to jest? Kto ma pierwszeństwo w tej sytuacji?

Zdjęcie poglądowe:
Obrazek
bojas1

Re: Pierwszeństwo na skrzyżowaniu - kto pierwszy?

Postprzez szymon1977 » środa 28 października 2015, 18:18

Ty masz pierwszenstwo... chyba, ze zakonczysz skrecanie na prawym pasie a pozniej zmienisz z prawego na lewy - no ale napisales, ze tego nie robisz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez bojas1 » środa 28 października 2015, 19:47

A mogę teoretycznie zmienić pas na przejściu? Czy to już jest raczej "liczone" jako zajęcie dowolnego pasu po skrzyżowaniu?
bojas1

Postprzez Makabra » środa 28 października 2015, 21:46

Jak jedziesz tak jak pokazałeś na żółto przez przejście na lewy pas to nie jest to zmiana tylko jeszcze zajmowanie pasa.
Makabra

Powrót do Sytuacje na drodze