Gdzię się ustawić skręcając w lewo na takich skrzyżowaniach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Gdzię się ustawić skręcając w lewo na takich skrzyżowaniach

Postprzez prawwwo24 » piątek 09 października 2015, 13:42

Cześć, i ja i inni młodzi kierowcy mają często problem gdzie się ustawić skręcając w lewo. Oto zdjęcie http://www.fotosik.pl/zdjecie/879d83cc3efb763c

i druga sytuacja http://www.fotosik.pl/zdjecie/37628606a39b1ab6
prawwwo24

Re: Gdzię się ustawić skręcając w lewo na takich skrzyżowani

Postprzez viktorio » piątek 09 października 2015, 16:15

Poczekać, aż piesi przejdą ustawić się między wysepkami bliżej wysepki ze znakiem nakazu, żeby samochody jadące z naprzeciwka mogły z twojej lewej przejechać.
viktorio

Postprzez kg1956 » piątek 09 października 2015, 16:26

A nie lepiej bezkolizyjnie?
kg1956

Postprzez LeszkoII » piątek 09 października 2015, 16:41

Każda opcja jest dozwolona. Bezpieczniejsze jest ustawienie się do omijania lewymi bokami pojazdów. Z dwóch przyczyn: lepsza widoczność(niezasłanianie sobie nawzajem) i brak wątpliwości w przypadku stuknięcia (no chyba że się stukną na samiutkim środeczku). Wadą ostatniego jest ryzyko zablokowania skrzyżowania (na skrajnych pasach ruchu).
Ale żeby wybrać wymijanie lewymi bokami, musi być dużo miejsca na skrzyżowaniu, np. przedstawionym przez Autora.

Niepisana zasada (co zaobserwowałem już dawno) jest taka, że jeżeli szerokość miejsca na środku skrzyżowania (w ciągu pasa dzielącego jezdnie lub w ciągu wysepek kanalizujących) nie pozwala na ukończenie manewru zmiany kierunku jazdy(pojazdy nie stoją w przybliżeniu w ciągu drogi, na którą chce się wjechać), to "mijamy się" prawymi bokami.

Odnośnie 2. pytania, ustawiasz się tam gdzie środkowy pytajnik (w przypadku długiego pojazdu lekko pod skosem)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez viktorio » piątek 09 października 2015, 18:48

Ja mam tak, że z przyzwyczajenia wolę się ustawiać po prawej wtedy mam pewność, że jadę tak jak powinienem i nikomu nie przeszkadzam.
viktorio

Postprzez problem » sobota 10 października 2015, 00:16

Jestem tego zdania co LeszkoII - kwestia tego, gdzie jest, względem miejsca zatrzymania na skrzyżowaniu, linia jezdni, w którą skręcamy. Do tego trzeba dorzucić szczyptę rozsądku uwzględniającą:
- natężenie ruchu (możemy się zakleszczyć przy większym)
- widoczność w razie mijanki
- szansę szybkiego opuszczenia skrzyżowania (lepiej przy mijance, ale przy dużym ruchu i krótkiej zmianie może przejechać mniej samochodów).
Zawsze, o ile znaki nie informują o sugerowanym sposobie pokonania skrzyżowania, dążę do mijanki, ale to tylko dlatego, że mieszkam w dużym mieście.
problem

Powrót do Sytuacje na drodze