Porada czy odmówić mandatu z fotoradaru

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Porada czy odmówić mandatu z fotoradaru

Postprzez Henq » niedziela 27 września 2015, 19:44

@LeszkoII dokładnie tak jest. Więc kogo ma GITD w takiej sytuacji ukarać - nie może nic zrobić nie ukarze nikogo.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez skov » niedziela 27 września 2015, 20:01

Telemaniak19 napisał(a):Cyknęło w poprzednim tygodniu. Dobra poczekam czy i co przyjdzie. Jeśli kamera by zarejestrowała to mam nadzieje że widać tego typa który spowolnił ruch wszystkim skręcającym przez co mi i komuś za mną cyknęło bo inaczej pewnie nikt nie uwierzy.

Obstawiam że nic nie przyjdzie. Z tego co wiem urządzenie robi w momencie włączenia się "czerwonego" kilka zdjęć żeby ustalić przebieg zdarzenia.
skov

Postprzez LeszkoII » niedziela 27 września 2015, 20:20

Henq napisał(a):Więc kogo ma GITD w takiej sytuacji ukarać - nie może nic zrobić nie ukarze nikogo.
Wysyła awizo-quiz. Możesz go przeczytać a później spalić a wtedy sytuacja się nieco komplikuje. Poszukaj na forach prawniczych, bo zdania są podzielone.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez problem » poniedziałek 28 września 2015, 09:34

Henq napisał(a):@LeszkoII dokładnie tak jest. Więc kogo ma GITD w takiej sytuacji ukarać - nie może nic zrobić nie ukarze nikogo.

Litości...
Nie ma kogo ukarać za wykroczenie przejechania na czerwonym ale ukarze z kw właściciela za niewskazanie sprawcy.
Głowa mnie rozbolała od tych teorii pocztowych, więc pozwolę sobie:
1. list jest w postępowaniu, więc jeśli adresat nie odbierze to jest to skuteczne doręczenie
2. odmowa przyjęcia da ten sam efekt
3. można dostać awizo ale co z tego - patrz pkt. 1
4. Jest obowiązek umieszczania oddawczych skrzynek w dostępnym miejscu ale nie ma sankcji za nieumieszczenie. W razie niemożliwości umieszczenia awizo w skrzynce, listonosz zostawia je "...lub innym widocznym miejscu".
(przy pkt 1 i 3 będzie wniosek i właściciel pojazdy wyhaczy zaocznie za niewskazanie).

Rozgraniczmy czy mówimy o winie polegającej na niewskazaniu czy przejechaniu na czerwonym.
Jeśli kierowcę można zidentyfikować na foto i to jest właściciel, to jest trudniej. Wówczas zgłosiłbym siebie i odmówił przyjęcia, a w sądzie wykazywał, że wjeżdżając na skrzyżowanie, nie mogłem przewidzieć, że go nie opuszczę.
Alternatywnie, jeśli jesteś właścicielem i sprawcą, a kiepsko widzisz sprawę szarpania się w SR i wykazywania swojej niewinności, wybierz co mniej boli: mandat i punkty za czerwone, czy grzywna za niewskazanie.

Jeśli kto inny jest właścicielem, a kto inny prowadził, odpisujesz, że nie jesteś w stanie dopełnić obowiązku wskazania, bo nie pamiętasz komu użyczyłeś pojazd.
Wówczas Cię wezwą i okażą foto (tak, wiem, że nie wolno, ale zrobią to). Powtórzysz do protokołu, to, co w piśmie.
Listy odbieraj pod koniec terminu, odpowiedź wysyłaj 14go dnia po odebraniu. Prawdopodobnie foto otrzymasz po ok 2ch miesiącach od zdarzenia. Do tego korespondencja, terminy stawienia ich terminy załatwiania spraw.
U mnie skończyło się na wymianie korespondencji:
- 2 miesiące po wykroczeniu pierwszy list
- 14go dnia odebrany, 14go po odebraniu odpisuję - doręczony po 3ch.
- 7 dni aż odpisali, że wzywają , odebrany 14go dnia, po terminie stawiennictwa, a więc telefon do wydziału i umówienie na kolejny termin.
Ogólnie wyszło, że zeznałem 7 dni przed upływem 6 miesięcy - jeśli w tym okresie nie ukarzą albo nie skierują wniosku, to po kwiatkach.
Czy u mnie nie zdążyli sporządzić wniosku, czy zadziałało zeznanie, że nie rozpoznaję prowadzącego, a za niewłaściwe wskazani grozi mi kk - tego do dziś nie wiem. Sytuacja jest z września 2013, zakończona wiosną 2014, do dziś spokój. Sytuacja identyczna, przy czym ja akurat uznałem, że za późno na hamowanie i pstryk.
problem

Postprzez Henq » poniedziałek 28 września 2015, 12:22

problem napisał(a):Nie ma kogo ukarać za wykroczenie przejechania na czerwonym ale ukarze z kw właściciela za niewskazanie sprawcy.

GITD ma takie prawo no coś nowego wprowadzasz takiej bajeczki jeszcze nie słyszałem. TYLKO SĄD MOŻE ZA TO KARAĆ.
Henq

Postprzez problem » poniedziałek 28 września 2015, 15:09

Ojej...
Tzn. sporządzi wniosek o ukaranie.
Mój wielki błąd, przepraszam.
Ty tak serio?
problem

Postprzez Henq » poniedziałek 28 września 2015, 18:02

problem napisał(a):Ojej...
Tzn. sporządzi wniosek o ukaranie.
Mój wielki błąd, przepraszam.
Ty tak serio?

Pytam bo nie wiem czy Ty znasz chociaż podstawy prawa? GITD może sporządzić wniosek do sądu jako oskarżyciel publiczny? Bo z tego co znam polskie prawo to jako oskarżyciel publiczny GITD nie może występować :)
Więc tak popełniłeś wielki błąd.
Henq

Postprzez problem » środa 30 września 2015, 11:21

Henq napisał(a):Więc tak popełniłeś wielki błąd.

Napisz to jeszcze dwa razy, bo nie widać.
Ok, to ja mam radę do potencjalnego obwinionego: nie odbieraj, nie stawiaj się na wezwania, najlepiej udawaj, że Cię nie ma, wówczas nic Ci nie grozi.
problem

Postprzez SXE » niedziela 04 października 2015, 08:26

Nic nie przyjedzie . Błysk flesza oznacza tylko rejestracje zdarzenia , ale osoby obslugujące urzadzenie weryfikują zasadność wystawienia zawiadomienia o wykroczeniu , po przeczytaniu calego przebiegu zdarzenia nie zostanie podjęte żadne działanie w tej sprawie
SXE

Postprzez Julam » poniedziałek 05 października 2015, 18:36

przyjdzie pismo- odbieraj, ale nie odpisuj za szybko, poczekaj z 1,5 miesiąca do 2 . Odpisz, ale nie na ich drukach. GITD moze sobie wysyłac, ale jest niezgodne z prawem, poza tym fotoradary często pracują na niedozwolonych pasmach, i dalej- nie maja odpowiedniej homologacji. Tym nalezy sie kierowac odpowiadając.
Pomocne jest forum "anulujmandat" tam jest duzo podpowiedzi, mozna też wykupic druk gotowej odpowiedzi...
Ja wiem, że działa.
Julam

Postprzez Lewysierpowy » czwartek 08 października 2015, 14:05

Jak widzisz, że list z ITD to go nie odbieraj. Będziesz miał problem z głowy.
Lewysierpowy

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze