Kolizja przy wyprzedzaniu skręcającego w lewo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kolizja przy wyprzedzaniu skręcającego w lewo

Postprzez sankila » niedziela 04 października 2015, 02:19

szymon1977 napisał(a):2. Prawo dziala na zasadzie domniemanej niewinnosci
A sąd wydaje wyrok, kierując się "ogólnie pojętym doświadczeniem życiowym". Jeśli więc zatrzymam się przed pustym przejściem, a później cofnę, wjeżdżając w czarną beemkę, z młodziakiem za kierownicą, to czyja niewinność będzie "domniemańsza"? Dowodów i świadków brak, jest słowo przeciw słowu. Ja powiem, że przepuszczałam niewinne dzieciątka, a on na mnie najechał; on będzie twierdził, że przejście było puste, a ja w niego cofnęłam. Kogo sąd uzna za winnego?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » niedziela 04 października 2015, 10:20

Zapytaj Sadu a nie rob OT.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » niedziela 04 października 2015, 13:31

szymon1977 napisał(a):a nie o sytuacji gdy jest dowod w postaci zapisu z monitoringu, na ktorym widac caly przebieg zdarzen. Ogarnijcie sie zamiadst robic OT.
HA! Niewygodne pytanie, to od razu stwierdzasz OT :lol:
szymon1977 napisał(a):Na razie to jedyne co poddales w watpliwosc to czy rozumiesz to, co czytasz.
Klasyczny tekst szymona1977 "na odp...... się" :lol:
oskbelfer napisał(a):Wcale mnie nie dziwi że koleś przegrał, jeśli to Ty układałeś pytania.
Koleś miał obrońcę z urzędu. Moje "zadanie" ograniczyło się jedynie do napisania kilku pytań do biegłego. Np. czy PoRD zobowiązuje kierującego pojazdem, który wykonuje manewr wyprzedzania, do ostrzegania kierującego pojazdem wyprzedzanym? Odpowiedzi biegłego na rozprawie - nie znam, ale prawidłowa brzmi NIE. Biegły natomiast w sporządzonej opinii stwierdza, że taki obowiązek istnieje. Czy można wyprzedzać pojazd, który ma włączone światła stop. Wg. biegłego nie można. Choć PoRD tego nie rozstrzyga.
Biegły w żadnym punkcie swojej analizy nie powołał się na przepis o sz.o. towarzyszącej zmianie kierunku jazdy.
oskbelfer napisał(a):Znam Twoją fachowość dotyczącą PoRD.
Ja nie znam Twojej fachowości, gdyż się nie udzielasz w sposób merytoryczny, aby móc ją ocenić.
oskbelfer napisał(a):W całej rozciągłości popieram w tej kwestii Szymona
A to pośrednio świadczy o Twej fachowości :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 04 października 2015, 18:03

LeszkoII napisał(a):Niewygodne pytanie...
A co niewygodnego w wykazaniu, ze moja slowa nie paduja do innej sytuacji niz przeze mnie omawiana?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » niedziela 04 października 2015, 18:17

Przypomnieć pytanie?

Jeden skręca w lewo na zakazie a drugi go wyprzedza na skrzyżowaniu. Udowadniaj winę na podstawie Art. 4. lub innych przepisów PoRD :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze