Kierunkowskaz na rondzie + omijanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kierunkowskaz na rondzie + omijanie

Postprzez zen » sobota 03 października 2015, 20:29

Cześć.
Mam dwa pytania. W sumie banalne, ale na takich też można się przejechać na początku :wink:

1. Na poniższym filmie przedstawiony jest skręt w lewo na rondzie. Wiem, że lewy kierunkowskaz jest włączony do momentu znalezienia się na pasie ze strzałką do jazdy na wprost (czyli do 31 sekundy filmu włącznie). I tu pytanie - czy od tego momentu ma być włączony prawy kierunkowskaz? Jest to zjazd, więc tak to się odbywa na rondach, ale miesza w głowie trochę ta strzałka do jazdy na wprost i fakt, że możliwość zjazdu z takiego ronda ograniczona jest dodatkową sygnalizacją, dlatego wolę się upewnić.

https://www.youtube.com/watch?v=EnlMnvSj7TI

2. Podczas rozwiązywania testów natknąłem się na pewny klip wideo, który kończy się poniższą stop klatką, gdzie pojazd najeżdża na widoczną podwójna linię ciągłą, w celu ominięcia osoby zamiatającej jezdnię. Moje pytanie - jak zareagowalibyście na egzaminie w takiej sytuacji, jeśli załóżmy dana osoba ewidentnie by was zignorowała, kontynuując dalej swoją pracę. Omijacie, czekacie a może sygnał dźwiękowy?

Obrazek

Dzięki za odp.
zen

Re: Kierunkowskaz na rondzie + omijanie

Postprzez waw » sobota 03 października 2015, 22:46

Ad. 1. Abstrahując od zasadności sygnalizatora zjazdowego nie jest on wymagany gdy na rondzie jest sygnalizacja świetlna.
Ad. 2. Omijamy go najeżdżając na linię ciągłą po zorientowaniu się że będzie to bezpiecznie. Można przejechać linię ciągłą omijając jakąkolwiek zawalidrogę (źle zaparkowany pojazd, robotnika...).
waw

Postprzez sankila » niedziela 04 października 2015, 00:45

zen napisał(a):miesza w głowie trochę ta strzałka do jazdy na wprost i fakt, że możliwość zjazdu z takiego ronda ograniczona jest dodatkową sygnalizacją
Nie patrz na strzałki i sygnalizację - prawy kierunkowskaz to wyraźny komunikat dla wszystkich kierowców (zwłaszcza tych na wjazdach) : "zen przestaje jechać po rondzie - zwolniło się miejsce na pasie". A to, czy wylot z ronda jest mniej lub bardziej prosto - nie ma znaczenia; sygnalizujesz, że nie jedziesz w kierunku, wskazanym na znaku, a to jest wszystko, co kierowcy potrzebują wiedzieć.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » niedziela 04 października 2015, 00:53

Nie patrz na strzałki i sygnalizację -
...no ja nie mogę..strzałka kierunkowa na wprost, a ta z prawym kierunkowskazem...chore...
sygnalizujesz, że nie jedziesz w kierunku, wskazanym na znaku,
Zawraca w przeciwną stronę ? A zawracanie to chyba nie prawy kierunkowskaz ? Prawda ?
===========================
Bardzo proszę o połaczenie z wlaściwym wątkiem.
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze