Znak Ograniczenie prędkości

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak Ograniczenie prędkości

Postprzez Makabra » sobota 26 września 2015, 00:23

Hej, czy taki znak ograniczenia prędkości jest zgodny z rozporządzeniem o znakach drogowych?

Obrazek
Makabra

Re: Znak Ograniczenie prędkości

Postprzez LeszkoII » sobota 26 września 2015, 11:03

^^ najbardziej przypomina coś takiego:

Obrazek
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez yorki » sobota 26 września 2015, 11:34

W warunkach technicznych umieszczania znakow drogowych dopuszczono umieszczenie kilku znaków na jednym słupku i nie ma tam zakazu umieszczania ich na tablicy.
Znaki umieszczone po lewej stronie jezdni są powtórzeniem znaków umieszczonych po prawej stronie.
Na zdjęciu nie widać, czy taki znak jest.
Jeśli jest, to sprawa prosta, jak nie ma ... :?:
Ja osobiście stosowałbym się do B-33
one white wine ;)
yorki

Postprzez szymon1977 » sobota 26 września 2015, 15:24

Hmmm... na pierwszy rzut oka oba znaki spelniaja wytyczne. Roznia sie tylko w aspektach nie okreslonych w wytycznych. Osobiscie nie widze powodu aby je ignorowac. Zwlaszcza, ze "220" nie sa wytycznymi dla kierujacych do rozpoznawania znakow.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Makabra » sobota 26 września 2015, 22:40

Po prawej też jest ale na ujęciu był mniej widoczny więc uciąłem prawą stronę.
Makabra

Postprzez szymon1977 » niedziela 27 września 2015, 01:29

Tego po prawej miałeś prawo nie widzieć, mógł Ci TIR zasłonić. Mniejsza więc o ten po prawej. Jako kierujący nie masz analizować znaku pod względem zgodności z "220" tylko rozpoznać go na podstawie rysunku podobnego do...
Obrazek

Ups! Podlinkowały mi się jakieś takie nie-polskie. A rozpoznałeś któryś?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez yorki » niedziela 27 września 2015, 02:45

szymon1977 napisał(a):Ups! Podlinkowały mi się jakieś takie nie-polskie. A rozpoznałeś któryś?

Sądząc po kolorach autostrad to mogą być Włochy.
Jak będziesz gdzieś, gdzie obowiązują "jakieś nie-polskie" znaki to z własnego doświadczenia radzę dostosować się do nich.

szymon1977 napisał(a):Tego po prawej miałeś prawo nie widzieć, mógł Ci TIR zasłonić. Mniejsza więc o ten po prawej. Jako kierujący nie masz analizować znaku pod względem zgodności z "220"

Nie prawda. Masz przestrzegać PoRD.
Jeśli PoRD odwołuje się do przepisów określonych w "220" to OK, ale o znakach drogowych jest w
Art. 7.2 . który odwołuje się do ustawy .... (Dz.U. 170...znaki i sygnały obowiązujące w ruchu drogowym...)

Mając w podpisie mistrz - znawca spodziewam się, ze Twoje opinie będą rzetelne i oparte ne konkretnych przepisach.
one white wine ;)
yorki

Postprzez LeszkoII » niedziela 27 września 2015, 10:50

szymon1977 napisał(a): Jako kierujący nie masz analizować znaku pod względem zgodności z "220" tylko rozpoznać go na podstawie rysunku podobnego do...
Obrazek
Zastosujesz się do tego symbolu przypominającego znak B-2, który to symbol nie jest znakiem drogowym?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 27 września 2015, 11:21

Zalezy gdzie bedzie ustawiony ale z pewnoscia nie zignoruje, choc nie potraktuje jako znak drogowy.
.....
yorki napisał(a):Masz przestrzegać PoRD.
Jako kierujacy masz rozpoznac znak na podstawie rysunku podobnego do tego "wloskiego" i zastosowac sie do jego opisu ze "170". A drogowcy maja ustawic i wykonac znak zgodnie z wytycznymi "220" zebys Ty nie mial problemu z jego rozpoznaniem i zastosowaniem sie do niego.

Wytyczne "220" jako kierujacego teoretycznie nie powinny Cie obchodzic bo aby wlasciwie zachowac sie widzac zgodny z "220" znak wystarczy Ci "170".

Czeste odwolywanie sie na Forum do "220" w przypadku omawiania prawidlowego oznakowania nie jest efektem braku wystarczajacych dla kierujacego informacji w "170", a wynika z potrzeby wykazania, ze ktos na podstawie "170" bledne wnioski wyciaga sprzeczne z zasadami umieszczania znakow z "220".
.....
yorki napisał(a):Mając w podpisie mistrz - znawca spodziewam się, ze Twoje opinie będą rzetelne i oparte ne konkretnych przepisach.
W pierwszej mojej wypowiedzi wprost napisalem dlaczego w PoRD nie znajdziesz powodu, ktory pozwolilby Ci zignorowac tablice bedaca przedmiotem dyskusji.
szymon1977

Postprzez papadrive » niedziela 27 września 2015, 11:22

Ja bym się zastosował, bo nie mam zwyczaju pchać się tam gdzie mnie nie chcą. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez yorki » poniedziałek 28 września 2015, 20:43

@ szymon1977
Niesłusznie na Ciebie "naskoczyłem"
Przepraszam.
:dumb:
one white wine ;)
yorki

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 28 września 2015, 21:43

Powaznie? Podobno zawsze sie myle wiec nie zapomnij, ze na Forum w dobrym tonie jest sie ze mna nie zgadzac.
szymon1977

Powrót do Sytuacje na drodze