SB

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

SB

Postprzez rocko19 » wtorek 22 września 2015, 14:11

Panowie, drogowcy ustawiają znaki chyba nie do końca zgodne z literą prawa. Jeżdząc autobusem często jak wyjeżdzam z zatoczki to widzę tylko znak SB bez napisu BUS, tak jak na zdjęciu. Moim zdaniem abym stosował się do tego sygnału świetlnego powinien być nad tym znakiem napis BUS a tam gdzie jeżdze np Katowice tego napisu nie ma, czy jest to prawidłowe oznakowanie?
http://zapodaj.net/7945975b75801.png.html
rocko19

Re: SB

Postprzez jasper1 » wtorek 22 września 2015, 15:45

Masz rację, powinna być tabliczka. Sygnalizator SB bez tabliczki BUS jest dla kierujących tramwajami.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez rocko19 » wtorek 22 września 2015, 16:55

Właśnie, teraz tak gdyby się jakiś funkcjonariusz przyczepił do mnie że wjechałem z zatoczki na jezdnię mimo poziomej kreski na sygnalizatorze ale nie było napisu BUS. Co takiej sytuacji? Mam prawo się bronić?
rocko19

Postprzez pasqudek » wtorek 22 września 2015, 17:25

@jasper: ale jak w danym miejscu nie ma nawet torow to wiadomo, ze nie dla tramwaju;)
pasqudek

Postprzez rocko19 » wtorek 22 września 2015, 19:42

Ale tu się rozchodzi o sam fakt prawny. Czy znak jest umieszczony zgodnie z prawem. Nie ma torów, zwykła zatoczka, jest sygnalizator S1 i doczepiony z boku SB bez napisu BUS. Przykład: Wyjezdzam z zatoczki mimo że mam sygnał w kształcie kreski poziomej, zatrzymuje mnie Policja i wlepia mandat za niestosowanie się do sygnałów świetlnych, czy byłby on słuszny?
rocko19

Postprzez sankila » wtorek 22 września 2015, 21:12

rocko19 napisał(a):Wyjezdzam z zatoczki mimo że mam sygnał w kształcie kreski poziomej, zatrzymuje mnie Policja i wlepia mandat za niestosowanie się do sygnałów świetlnych, czy byłby on słuszny?
A jakbyś się tłumaczył w sądzie, że nie przyjąłeś mandatu? " Wysoki sądzie, bo myślałem, że torowisko robią?"
Plakietka jest potrzebna, gdy jest i torowisko, i bus-pas. Jak jest tylko jedno z nich - to po co ona?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » czwartek 24 września 2015, 22:46

jasper1 napisał(a):Sygnalizator SB bez tabliczki BUS jest dla kierujących tramwajami.
To zabrzmiało jakby sygnalizator SB bez tabliczki nie dotyczył autobusów.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez pasqudek » czwartek 24 września 2015, 23:01

@Leszko: tramwaje lub autobusy korzystaja z danego sygnalizatora - zaleznie od miejsca montazu
pasqudek

Postprzez LeszkoII » piątek 25 września 2015, 09:48

§ 105. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator SB, o którym mowa w § 102 ust. 2 i 3, bez tabliczki z napisem BUS, dotyczą kierujących tramwajami.
Że dotyczą motorniczych, to jasne. Ale czy sygnalizator SB bez tabliczki BUS przestaje obowiązywać kierującego autobusem? Moim zdaniem nie.

W sumie to trochę dziwnie wyszło w rozporządzeniu, bo niby sygnalizator SB wygląda (zgodnie z załącznikiem) na trójkomorowy z tabliczką BUS(lub dodatkową komorą z napisem bus) a w § 105 dowiadujemy się, że ten sygnalizator może być bez tabliczki BUS.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze