Czy mogę zająć od razu lewy pas?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy mogę zająć od razu lewy pas?

Postprzez papadrive » wtorek 15 września 2015, 21:07

Po skręcie możesz zająć dowolny pas ruchu. Nic Ci tego nie zabrania i nie uważam, aby potraktowane byłoby to za błąd. Jedyna trudność to ta, że musisz zwracać uwagę na pojazdy jadące obydwoma pasami i na obydwu ustąpić PP. Przy sporym ruchu może to czasami chwilę potrwać, bo jak się zwolni miejsce na jednym to zajęty drugi i trzeba wcelować w lukę na obu pasach. Na zmianę pasa nie ma zbyt wiele miejsca, więc chyba pierwsze rozwiązanie jest lepsze. Moim, skromnym zdaniem. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 21:12

Jakby oblał za coś takiego, zapytaj się go jak z tego miejsca skręcić na najbliższym skrzyżowaniu w lewo.
Skakać z pasa na pas trzy razy na dystansie 10m zanim zacznie się linia ciągła?
https://www.google.pl/maps/@52.249679,2 ... 312!8i6656

No tutaj to widać już lepiej :)

Jedyne, na co jeszcze musisz uważać to odpowiednie kierunkowskazy. Niby ważniejszy jest manewr skrętu i go powinieneś sygnalizować, ale skoro skręcasz z nakazu, więc ten manewr jest oczywisty, w przeciwieństwie do zmiany pasa ruchu... Skonsultuj to z instruktorem najlepiej. Bo można to zrobić na kilka sposobów, a przepisy nie regulują tego jednoznacznie.

Wydaje mi się że tam wystarczy jedynie kierunkowskaz w prawo i od razu na lewy pas a później wiadomo skręt w lewo i kierunek w lewo.
WiecznyKursant

Postprzez mp0011 » wtorek 15 września 2015, 21:23

P.S.
Żeby nie było, nie sugerowałem żebyś skręcał w prawo z lewym kierunkowskazem.
Po prostu po wjechaniu na drogę a przed zajęciem lewego pasa może być wskazane wrzucenie lewego.

Wszystko zależy jak ten manewr fizycznie wykonasz - jak skręcisz od razu przy krawężniku, będziesz jechał skosem na drugi pas i dopiero wyrównasz, mogą to uznać za zmianę pasa i czepnąć się kierunkowskazów. Także miej to na uwadze.

Na tej wąskiej to może nie mieć takiego znaczenia, ale na moim przykładzie wolę skręcać z lewym - żeby kierowcy z daleka widzieli że zamierzam przeskoczyć na lewo.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 21:34

Rozumiem. :) Wiem o co chodzi. Na twoim przykładzie jest o wiele więcej miejsca wiec tam można lewy wrzucić.
Jutro się zapytam instruktora już sobie zdjęcia wydrukowałem i mu jutro pokaże albo nawet może tam pojedziemy.

Strzałki to kierunkowskazy.

http://pics.tinypic.pl/i/00702/442o4cb1c2to.jpg - np. tutaj tylko z prawym i od razu na lewy pas.
http://images.tinypic.pl/i/00702/tb8s6qbojjy3.jpg - tutaj - prawy jako sygnalizacja skrętu a jak się samochód ustawi to zmienić na lewy. Trzeba będzie to wykonać dość szybko.
WiecznyKursant

Postprzez WiecznyKursant » środa 16 września 2015, 16:14

Konsultowałem się z instruktorem.

Wiec tak, chcąc skręcić w lewo musimy obowiązkowo zająć ten lewy pas od razu. Jeżeli chodzi o migacze to włączamy tylko prawy i wjeżdżamy z tym prawym na lewy pas.

Dzisiaj tam przejeżdżałem to największą trudnością jest ustąpienie pierwszeństwa bo jedni skręcają a drudzy jadą prosto i trzeba się jak to instruktor powiedział "wbić" na ten lewy w miarę szybko.
WiecznyKursant

Postprzez mp0011 » środa 16 września 2015, 16:45

WiecznyKursant napisał(a):Konsultowałem się z instruktorem. Wiec tak, chcąc skręcić w lewo musimy obowiązkowo zająć ten lewy pas od razu.

Tu popadamy chyba ze skrajności w skrajność. Chyba że jakiś przepis mi umknął. Chodzi mi, w jakiej odległości od skrzyżowania powinienem / mogę zająć odpowiedni pas. Po to jest tam linia przerywana, żeby można było ten pas zmienić później / wcześniej...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez LeszkoII » środa 16 września 2015, 18:16

W związku z prawoskrętem zajęcie lewego, nawet skrajnie lewego pasa ruchu czasem jest obowiązkiem wynikającym z dbałości o nieutrudnianie(płynność) ruchu.
Żeby unaocznić ów fakt, polecam ten odc. "Jedź Bezpiecznie" od t=06:33.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez mp0011 » środa 16 września 2015, 18:40

No tak, czasem. A nie zawsze i obowiązkowo.
Ale może być też sytuacja odwrotna - pasem lewym jedzie tylko rowerzysta sygnalizujący skręt w lewo. Jedzie środkiem, bo ma tory ;). Prawy pusty.

Wolno chyba zająć prawy pas, puścić go (lub wyprzedzić) i dopiero wjechać za /przed min ma pas do skrętu?
Czy lepiej blokować wyjazd aż rowerzysta przejedzie?

Czepiam się tylko słowa "obowiązkowo" o "od razu". Coś to reguluje? Bo do tego że mam takie prawo, nie mam wątpliwości. W końcu po coś ta linia przerywana jest...

W jakiej odległości (przykładowo jako rowerzysta - mając nakaz jazdy prawą stroną) mogę zająć odpowiedni pas do skrętu? 100m? 200m? 500m? Jak będzie dopiero znak ze strzałkami lub strzałki na jezdni?
mp0011

Postprzez LeszkoII » środa 16 września 2015, 19:36

mp0011 napisał(a):W jakiej odległości (przykładowo jako rowerzysta - mając nakaz jazdy prawą stroną) mogę zająć odpowiedni pas do skrętu? 100m? 200m? 500m? Jak będzie dopiero znak ze strzałkami lub strzałki na jezdni?
Kiedy uzna to za słuszne. Do weryfikacji tej "słuszności" mamy odpowiedni aparat władzy.

P.S. Przepraszam za lanie wody, ale nie chcę zalać tematu watkami pobocznymi.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze