Rondo - wymuszenie i późniejszy zjazd z ronda.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo - wymuszenie i późniejszy zjazd z ronda.

Postprzez tytanowyy » czwartek 10 września 2015, 14:37

Witam,

Zdałem prawko tydzień temu i od tej pory zanim zacznę jeździć, zastanawiam się nad paroma kwestiami, mianowicie, jak zachowałbym się w niektórych sytuacjach.
Nie daje mi spokoju jedna rzecz. Jeżeli wjadę na dwupasmowe rondo z zamiarem skrętu w lewo lub zawrócenia, a jakiś pojazd przed moim 3 zjazdem wjedzie na rondo tak, że przy zjeżdżaniu z ronda może nastąpić kolizja, to co się w takiej sytuacji dzieje? Czy jeżeli przejazd jest rejestrowany jest szansa na udowodnienie, że to on wymusił pierwszeństwo przy wjeżdżaniu na rondo? Przedstawię rysunek. W miejscu, gdzie są zielone kółka aktualnie znajduje się pojazd czerwony ( czyli ja ) i właśnie(!) wjeżdżający samochód niebieski lub fioletowy.
Przed rondem oczywiście stoi znak, że ruch wokół ronda oraz ustąp pierwszeństwa.

Ogólnie, te samochody powinny poczekać, aż będą miały wolne oba pasy, a nie tylko prawy, zgadza się? Co w sytuacji, gdy chcę zjechać w lewo, a te dwa samochody zjazd mi uniemożliwiają, gdyż wjechały w tym samym momencie co ja?

Trochę nagmatwałem, ale mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi. Pozdrawiam serdecznie

Obrazek
tytanowyy

Re: Rondo - wymuszenie i późniejszy zjazd z ronda.

Postprzez Armani » czwartek 10 września 2015, 18:06

Trochę nie pojmuję tego rysunku, ale skoro przed wjazdem na skrzyżowanie jest znak "ustąp pierwszeństwa" to raczej do kolizji nie powinno dojść.
Kategoria B - 13.05.2009r - teoria/praktyka za pierwszym razem.
Kategoria D - 17.08.2015r - teoria - za pierwszym razem, 11.09.2015r praktyka - za drugim.
Armani

Postprzez tytanowyy » czwartek 10 września 2015, 18:18

Jeżeli ktoś jest na wewnętrznym pasie, to zdarza się, że ktoś wjeżdża na zewnętrzny pas i to często. Ja chcę jechać w lewo, a ktoś chcę jechać prosto z drugiego ( patrząc skąd wjeżdżam ) zjazdu. I wtedy, gdy chcę zjechać, może dojść do kolizji, bo on sobie jedzie prosto a ja mam zamiar zjechać.
tytanowyy

Postprzez LeszkoII » czwartek 10 września 2015, 19:06

tytanowyy napisał(a):jakiś pojazd przed moim 3 zjazdem wjedzie na rondo tak, że przy zjeżdżaniu z ronda może nastąpić kolizja, to co się w takiej sytuacji dzieje?
Zawsze należy zachować się tak, żeby uniknąć kolizji. Kolizja to stres, utrata zdrowia(czasem życia), strata czasu(i pieniędzy).

Fioletowy musi ustąpić pierwszeństwa niebieskiemu i czerwonemu(niezależnie na którym pasie ruchu się znajdują) i w tym celu nie powinien unikać doganiania ich. Przecież fioletowy stojąc na wlocie widzi, które samochody przejeżdżają mu przed nosem.
tytanowyy napisał(a):Czy jeżeli przejazd jest rejestrowany jest szansa na udowodnienie, że to on wymusił pierwszeństwo przy wjeżdżaniu na rondo?
Wynająć dobrego prawnika, który zna PoRD od podszewki i potrafi przekonać sąd.

Proszę już nie odpisywać w tym temacie, bo dyskusjom nt skrzyżowań o ruchu okrężnym służy wyłącznie JEDEN WĄTEK.

Temat do zamknięcia a wcześniej do przeniesienia.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze