Światła przeciwmgielne tylne

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Światła przeciwmgielne tylne

Postprzez Pirx1988 » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 22:42

Witam, uczę się do egzaminu teoretycznego na prawo jazdy. Trafiłem na pytanie o światła przeciwmgielne tyle.

Ptanie brzmi następująco: Kiedy można użyć tylnych świateł przeciwmgłowych? Odpowiedź w tych testach z których się uczę jest następująca: Jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m.

Testy posiadają wyjaśnienia. W tym wypadku wyjaśnienie jest na podstawie Art. 51 (Pokaż) Ustęp 3 i jest następujące: Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

Problem polega na tym, że otwieram aktualny kodeks drogowy i przepisu takiego nie widzę, czy wynika to, ze zmian wprowadzonych w tym roku w przepisach?
Pirx1988

Re: Światła przeciwmgielne tylne

Postprzez jasper1 » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 22:58

Zły artykuł podali, powinno być 30.3.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Borys_q » wtorek 01 września 2015, 00:56

przeciw MGŁOWE!!!! zmień tytuł bo w oczy razi.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Ramenka » czwartek 03 września 2015, 12:23

Musisz się zaopatrzyć w aktualny kodeks drogowy :) Do egzaminu teoretycznego oprócz materiałów, które masz ze szkoły zaopatrz się w kodeks drogowy - najlepiej z komentarzem. Niedawno zdałam prawko i miałam kupę pytań z samego kodeksu. Dobrze, że sobie wcześniej to ogarnęłam, ponieważ inaczej nie zdałabym :/ Aktualne masz np. tutaj https://aplikanci.profinfo.pl/publikacj ... wilne.html Uwierz na pewno Ci się przyda, nawet po zdaniu prawka :D Trzymam kciuki
Ramenka

Powrót do Sytuacje na drodze