Wymuszenie pierwszeństwa ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wymuszenie pierwszeństwa ?

Postprzez szerszon » wtorek 18 sierpnia 2015, 21:36

xxxVIPxxx napisał(a):§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 przez osobę prowadzącą pojazd można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.

To nie policja orzeka. Ewidentne zastraszenie. Ale z biegiem lat będziesz cwańszy.
szerszon

Postprzez waw » wtorek 18 sierpnia 2015, 22:14

Logika niektórych policjantów mnie nieraz poraża. Pamiętam jak w którymś odcinku "Stop drogówki" przy potrąceniu rowerzysty na PDP policjant uznał winnego kierowcę bo choć rowerzysty tam być nie powinno to on jechał równolegle do drogi z pierwszeństwem, a kierowca miał A-7 więc powinien ustąpić wszystkim. Czemu tutaj nie zastosowali takiej logiki. Droga podporządkowana (czy tu chyba nawet obiekt przydrożny), znak A7 więc bezdyskusyjnie winny był włączający się do ruchu. Tym bardziej, że zdjęcia śladów pokazują że zdarzenie miało miejsce przy włączaniu do ruchu. W tym, i z resztą podobnych zdarzeniach, kamerka by istotnie pomogła.
Nie wiem ile mandatu dostałeś, ale potraktuj to jako pewne doświadczenie.
waw

Postprzez xxxVIPxxx » wtorek 18 sierpnia 2015, 22:58

Dostałem pierwszy raz w życiu najniższy... 220zł... i 6pkt

Co lepsze to policja uczy cwaniactwa kiedyś straciłem dowód rej. wracając z 1/4mili na kończących się oponkach, tzn bieżnik jeszcze był ale poniżej wymaganej normy (dodam że nie jechałem na drutach, a było w okolicy 1mm bieżnika i dojeżdżałem tylko kawałek) straciłem dowód rejestracyjny, ok jest wina musi być kara :) Nie miałem z tym problemu żeby przyjąć mandat... A Policjant się zaśmiał powiedział że mniej latania bym miał jak bym powiedział że zapomniałem dowodu rej...

Na przyszłość... w razie kolizji nie wyjmę prawka... puki sytuacja nie będzie pewna na 100%, w razie problemów przedzwonię na komendę poprosić o inny patrol lub uzyskać jakieś informacje "co i jak" Żebym wiedział, że nie stracę prawka do decyzji, a spokojnie mógłbym jeździć bez problemu na pokwitowaniu bym je oddał... bo wątpię że za takie uszkodzenia ktoś by mi je odebrał... No i miałbym możliwość walczyć o swoje...

Teraz cóż mogę zrobić... jedyne co to powiedzieć w sądzie, żeby unieważnić mandat, że podpisałem mandat pod wpływem alkoholu lub narkotyków i nie byłem poczytalny :lol: :lol: :lol:

Ehhh to polskie prawo... Dziękuję wszystkim za odpowiedzi... człowiek uczy się na błędach... prawko mam od 10 lat i dałem się przekręcić szczeniakowi z drogówki...
xxxVIPxxx

Postprzez Agrafka » niedziela 23 sierpnia 2015, 08:36

xxxVIPxxx a pomyślałeś by zwrócić się o pomoc do http://anuluj-mandat.pl

Zajmują się różnymi sprawami, może warto?
Agrafka

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze