Odliczanie do końca zmiany świateł

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Odliczanie do końca zmiany świateł

Postprzez jasiek23 » czwartek 20 sierpnia 2015, 11:33

Nie rozumiem tego że kierowcy są przeciwni takiemu rozwiązaniu poprzez montowanie takich sekundników pod sygnalizatorem. widziałem coś takiego w Krakowie i jestem za bo przynajmniej wiem ile czasu zostało mi na to żeby np: napić się wody stojąc na światłach. Ja Wy to widzicie??
jasiek23

Re: Odliczanie do końca zmiany świateł

Postprzez mp0011 » czwartek 20 sierpnia 2015, 11:47

Kierowcy nie dorośli do takich udogodnień.

Za dużo jest oszołomów w BMW, którzy widząc że zostało parę sekund czerwonego nawet by nie zwalniali.
Albo widząc, że zostało tylko kilka sekund zielonego, przyspieszaliby żeby tylko się załapać.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez lith » czwartek 20 sierpnia 2015, 12:22

Lepiej żeby przyspieszali widząc kilka sekund zielonego niż przyspieszali na żółtym ;) Liczniki widywałem też w państwach o dużo niższej kulturze jazdy niż Polska i działało to tylko na plus. I w sumie nie spotkałem się z tym żeby 'kierowcy byli przeciwni' o.O
lith

Postprzez Rogatek » czwartek 20 sierpnia 2015, 12:49

Ja tam widzialem w Rosji te wasze sekundniki... i prawdę mówiąc, mają je gdzieś - czy zaraz zapali się żółte czy zielone, to i tak łamią często przepisy. Niby kraj cywilizowany, a jednak tak podobni do nas :)
Obrazek

Kategoria B: 04-04-2012 za pierwszym
Kategoria C: 24-07-2015 za pierwszym
Kategoria D: --
Rogatek

Postprzez papadrive » czwartek 20 sierpnia 2015, 23:04

Przed laty, obok sygnalizatora wyświetlała się zalecana prędkość, z jaką należy jechać aby trafić na zielone w całym ciągu drogi. Jeśli dostosowało się do tej sugerowanej prędkości, można było prawie przez cały Lublin, a przynajmniej kawał miasta, przejechać mając zielone światła na skrzyżowaniach. :D
Wg. mnie to lepsze niż odliczanie do zmiany świateł.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez kg1956 » piątek 21 sierpnia 2015, 08:36

W Poznaniu też to było. I komu to panie przeszkadzało?
kg1956

Postprzez jasper1 » piątek 21 sierpnia 2015, 09:18

Wszelkie wyświetlacze mają przyszłość. We Wrocławiu jest coraz więcej liczników czasu oczekiwania na zmianę świateł, jak dla mnie przydatne.
A tu pożyteczny wyświetlacz https://www.google.pl/maps/@51.1284142, ... 312!8i6656
pokazujący orientacyjny czas przejazdu do innej dzielnicy w zależności od tego, którą trasę wybiorę (także inne komunikaty) Czas przejazdu obliczony na podstawie natężenia ruchu..W ubiegłym roku korzystałam regularnie. Bywają różnice do kilkunastu minut, czasem, co bywa zaskakujące, na korzyść przejazdu przez centrum. Cenne. Oby więcej, w różnych kierunkach.

Pamiętam też "zieloną falę" z lat 70-tych we Wrocławiu, z pozycji nastoletniej pasażerki. W ostatnim okresie działania stosowanie się do zaleceń było gwarancją łapania się wszędzie na czerwone. Tak więc dobre, pod warunkiem, że wydolne. I pewnie też wtedy wydolne, kiedy nie ma takich co im śpieszy się bardziej. :wink:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Makabra » piątek 21 sierpnia 2015, 18:44

Rogatek, Rosja cywilizowanym krajem? Raczysz żartować?
Makabra

Powrót do Sytuacje na drodze