Brak prawka czy brak dokumentów?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Brak prawka czy brak dokumentów?

Postprzez Dickymint » wtorek 18 sierpnia 2015, 17:54

Witam,
06.08 zdałem praktykę i do dziś nie dostałem jeszcze upragnionego ''plastiku''. Od 11.08 na info-car widnieje informacja, że dokument został zamówiony. Planowałem jutro jechać trochę pozwiedzać do innego miasta. Mam pytanie czy po takim czasie będę już w tym całym CEPiKu czy tam jakiś rejestrach i przy ewentualnej kontroli dostanę tylko 50zł za brak dokumentów czy 500 (a może i 2000, coś mi się ostatnio obiło o uszy) jak za brak w ogóle uprawnień? Wiem, że to trochę wróżenie z fusów, ale może macie jakieś doświadczenie w tej sprawie.
Pozdrawiam :wink:
Dickymint

Re: Brak prawka czy brak dokumentów?

Postprzez LeszkoII » wtorek 18 sierpnia 2015, 18:05

Dickymint napisał(a):czy po takim czasie będę już w tym całym CEPiKu
W cepiku będziesz, jeśli starosta wyda decyzję administracyjną o przyznanych Ci uprawnieniach (w ewidencji znajdują się kierowcy). Najlepiej udaj się do starostwa i zapytaj, czy taka decyzja została już wydana. Pomiędzy decyzją a rejestracją w ewidencji też jest jakaś zwłoka czasowa(teoretycznie starosta powinien niezwłocznie wprowadzić Twoje dane do CEK).
Dickymint napisał(a):i przy ewentualnej kontroli dostanę tylko 50zł za brak dokumentów czy 500 (a może i 2000, coś mi się ostatnio obiło o uszy)
50zł - jeżeli będziesz w bazie, a 500 jeżeli nie będziesz(chyba że kiedyś cofnięto ci uprawnienia, to możesz nawet popełnić przestępstwo). I pamiętaj, że za brak przy sobie PJ pojazd może(nie musi) być usunięty na koszt właściciela.
Pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela, jeżeli nie ma możliwości zabezpieczenia go w inny sposób, w przypadku gdy:
1) kierowała nim osoba:
a) znajdująca się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,
b) nieposiadająca przy sobie dokumentów uprawniających do kierowania lub używania pojazdu;
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez pasqudek » wtorek 18 sierpnia 2015, 19:48

@Leszko: sorry. Ale mając kategorię B posiadam tylko jeden dokument uprawniający do kierowania pojazdem.
pasqudek

Postprzez Dickymint » wtorek 18 sierpnia 2015, 20:04

@LeszkoII,
Dzięki! Porażka, że trzeba tyle czekać na kawałek plastiku :?
Dickymint

Powrót do Sytuacje na drodze