Rondo pytanie o pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo pytanie o pierwszeństwo

Postprzez boniovi » środa 12 sierpnia 2015, 16:52

Witajcie, przeprowadziłem się do innego miasta i mam problem z rondem. Na rysunku przedstawiłem Wam ostatnią moją sytuacje na drodze. Ja jestem kierowca auta czerwonego. Kierowca strąbił mnie i po prostu zgłupiałem.
Powiedzcie mi, kto tutaj ma pierwszeństwo ?
Dodam, że jest to rondo Westerplatte w Kaliszu. Zapytałem ostatnio policji która łapała kierowców na tym rondzie to nie chcieli mi odpowiedzieć.
Pozdrawiam

http://zapodaj.net/c48b4814df908.png.html
boniovi

Re: Rondo pytanie o pierwszeństwo

Postprzez LeszkoII » środa 12 sierpnia 2015, 18:41

Jeżeli oznakowanie jest takie jak na google street view, to nie dziwne że wypadki się tam zdarzają. Takie malowanie linii ("rozjazdy" pasów ruchu) ujdzie przy ruchu kierowanym sygnalizacją, ale tam nie widzę sygnalizatorów.

boniovi napisał(a):Kierowca strąbił mnie i po prostu zgłupiałem.
Ostrzegł Cię przed bezpośrednim niebezpieczeństwem - być może uczynił to bez krzty negatywnej emocji. W Polsce wciąż panuje stereotyp trąbienia jako szczekania.

Organizacja ruchu na tym rondzie sama w sobie prowokuje do zagrożeń i nadaje się do generalnej zmiany (najprościej prawy pas wlotu przeznaczyć wyłącznie do prawoskrętu).

Pamiętaj, że skrzyżowanie jest miejscem przecinania się kierunków ruchu(jednym miejscem). Wjeżdżając na oznakowane znakami C-12 oraz A-7 skrzyżowanie trzeba liczyć się z tym, że należy ustąpić pierwszeństwa znajdującym się na skrzyżowaniu, co w praktyce oznacza, że wszystkim, których widziałeś na skrzyżowaniu podczas Twojego wjeżdżania, należy ustąpić pierwszeństwa (nie wyprzedzać, nie zajeżdżać drogi opuszczającym skrzyżowanie). Pierwszeństwo nabędziesz dopiero wtedy, kiedy na następnym wlocie inni Ci go zobowiązani są udzielić.

P.S. temat do przeniesiania do zbiorczego watku o rondach 8)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 13 sierpnia 2015, 01:11

Tez bym zglupial gdyby przejezdzajacy z pasa na pas na mnie trabil twierdzac, ze na skrzyzowaniu nie obowiazuje go art.22.4., za to ja jadac swoim pasem mam mu ustapic pierwszenstwa na podst. a-7 sprzed skrzyzowania choc juz dawno na skrzyzowanie wjechalem... tzn ja bym nie zglupial, ja sie przyzwyczailem.

A oto dobre rady nie potrafiacego zastosowac sie do przepisow jak przezyc na rondzie posrod innych nie potrafiacych sie zastosowac do przepisow:
LeszkoII napisał(a): (nie wyprzedzać, nie zajeżdżać drogi opuszczającym skrzyżowanie)
A w skrocie to przepusc kazdego, kogo masz przed soba a o stosowaniu sie do PoRD zapomnij bo malo prawdopodobne, ze ktos poza Toba sie zastosuje.
.....
LeszkoII napisał(a):Pamiętaj, że skrzyżowanie jest miejscem przecinania się kierunków ruchu(jednym miejscem).
Owszem Lesiu, skrzyzowanie jest jednym miejscem. Ale na tym jednym skrzyzowaniu wiele kierunkow ruchu przecina sie w wielu miejscach. Dotrze to do Ciebie to Ci sie koncepcja sama zawali.
.....
LeszkoII napisał(a):Pierwszeństwo nabędziesz dopiero wtedy, kiedy na następnym wlocie inni Ci go zobowiązani są udzielić.
Przy opisie a-7+c-12 nic takiego nie ma. Jest za to wprost napisane kto komu ma ustapic... a Ty sie z tym rozmijasz.
.....
LeszkoII napisał(a): temat do przeniesiania do zbiorczego watku o rondach
Racja. Zamknac i dac linka do "jalowej dyskusji o...".
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 13 sierpnia 2015, 07:52

Twój post z pewnością sie nadaje do innego wątku..ale nie do tego co wspomniałeś. Zapomniałeś juz ,że czerwonemu droga sie skończyła przed skrzyzowaniem :lol:
Nie możesz zrozumieć,że czerwony prawdopodobnie wjeżdżał na skrzyzowanie ? A relacja pomiędzy wjeżdżającym na skrzyżowanie a jadącym po nim jest określona w paragrafie 36..chyba nawet polonista nie jest potrzebny...
Tez bym zglupial
Użyłeś złego czasu...zapytaj sie polonisty dlaczego.
szerszon

Postprzez tomekkoz » czwartek 13 sierpnia 2015, 08:14

boniovi napisał(a):Witajcie, przeprowadziłem się do innego miasta i mam problem z rondem. Na rysunku przedstawiłem Wam ostatnią moją sytuacje na drodze. Ja jestem kierowca auta czerwonego. Kierowca strąbił mnie i po prostu zgłupiałem.
Powiedzcie mi, kto tutaj ma pierwszeństwo ?
Dodam, że jest to rondo Westerplatte w Kaliszu. Zapytałem ostatnio policji która łapała kierowców na tym rondzie to nie chcieli mi odpowiedzieć.
Pozdrawiam. http://zapodaj.net/c48b4814df908.png.html

Na tego typu skrzyżowaniu - (ze znakiem C-12) - zgodnie z §36.1 - jazda pojazdów (ruch) - odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Jechałeś więc całkowicie prawidłowo.
Pojazd który zjeżdżał ze skrzyżowania zmieniał kierunek jazdy i powinien bezwzględnie rozpocząć manewr z prawego pasa ruchu. Powinien zatem wcześniej zmienić pas na prawy.
Oczywiście nie zrobił tego. Rozpoczął manewr skrętu w prawo z lewego pasa, co więcej łamiąc przepisy wymusił również na tobie pierwszeństwo, które mu się nie należało.
Pozdrawiam.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Powrót do Sytuacje na drodze