Tez bym zglupial gdyby przejezdzajacy z pasa na pas na mnie trabil twierdzac, ze na skrzyzowaniu nie obowiazuje go art.22.4., za to ja jadac swoim pasem mam mu ustapic pierwszenstwa na podst. a-7 sprzed skrzyzowania choc juz dawno na skrzyzowanie wjechalem... tzn ja bym nie zglupial, ja sie przyzwyczailem.
A oto dobre rady nie potrafiacego zastosowac sie do przepisow jak przezyc na rondzie posrod innych nie potrafiacych sie zastosowac do przepisow:
LeszkoII napisał(a): (nie wyprzedzać, nie zajeżdżać drogi opuszczającym skrzyżowanie)
A w skrocie to przepusc kazdego, kogo masz przed soba a o stosowaniu sie do PoRD zapomnij bo malo prawdopodobne, ze ktos poza Toba sie zastosuje.
.....
LeszkoII napisał(a):Pamiętaj, że skrzyżowanie jest miejscem przecinania się kierunków ruchu(jednym miejscem).
Owszem Lesiu, skrzyzowanie jest jednym miejscem. Ale na tym jednym skrzyzowaniu wiele kierunkow ruchu przecina sie w wielu miejscach. Dotrze to do Ciebie to Ci sie koncepcja sama zawali.
.....
LeszkoII napisał(a):Pierwszeństwo nabędziesz dopiero wtedy, kiedy na następnym wlocie inni Ci go zobowiązani są udzielić.
Przy opisie a-7+c-12 nic takiego nie ma. Jest za to wprost napisane kto komu ma ustapic... a Ty sie z tym rozmijasz.
.....
LeszkoII napisał(a): temat do przeniesiania do zbiorczego watku o rondach
Racja. Zamknac i dac linka do "jalowej dyskusji o...".