Parkowanie i jazda w korku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie i jazda w korku

Postprzez viktorio » niedziela 09 sierpnia 2015, 19:58

Mam 2 pytania dotyczące jazdy motocyklem.

1) Przepisy mówią, że mogę parkować na chodniku jeśli zostawiam 1,5 m chodniku dla pieszych + nie zastawienie wyjazdu, odległość od pasów etc.
Czyli jeśli stanę motocyklem na chodniku przed samym wejściem do np. kina czy galerii handlowej (to tylko przykłady, można tu wstawić jakikolwiek inny obiekt) zostawiając te 1,5 m to mandatu dostać nie mogę?

2) Jak dokładnie od strony prawnej wygląda jazda między samochodami w korku na podwójnej ciągłej i na skrzyżowaniach? Teoretycznie wyprzedzać nie wolno, ale ja samochody omijam, a nie wyprzedzam więc powinienem móc, ale jak w takiej sytuacji jakiś policjant będzie jednak chciał dać mi mandat to jest sens odmawiać przyjęcia?
viktorio

Re: Parkowanie i jazda w korku

Postprzez Rogatek » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 08:45

1/ Jeżeli zachowasz wszystkie odległości od przejść dla pieszych, przystanków itd, nie ma znaków zakazu zatrzymywania się i postoju, ani nie utrudni to pieszym życia, to powodu do mandatu nie ma.
2/ To Ty kurs miałeś na prawo jazdy?
Obrazek

Kategoria B: 04-04-2012 za pierwszym
Kategoria C: 24-07-2015 za pierwszym
Kategoria D: --
Rogatek

Re: Parkowanie i jazda w korku

Postprzez viktorio » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 11:18

Miałem kurs, miałem egzamin, zdałem i mam prawo jazdy, ale na kursie, a tym bardziej egzaminie nie będę przecież takich numerów nawet próbował. Jeśli pojazd przed nami nie będzie mógł ruszyć i włączy awaryjne to czekamy grzecznie, aż przyjedzie po niego laweta, czy przy pierwszej okazji omijamy go przejeżdżając przez podwójną ciągłą? Taka jazda motocyklem to też omijanie stojących pojazdów, a nie wyprzedzanie przy najmniej tak ja to interpretuje, ale nie wiem czy na pewno słusznie.
viktorio

Powrót do Sytuacje na drodze