pierwszeństwo na skrzyżowaniu z wysepką

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

pierwszeństwo na skrzyżowaniu z wysepką

Postprzez modao » środa 08 lipca 2015, 12:33

Witam,

Chciałam zapytać o zdanie odnośnie pierwszeństwa na poniższym skrzyżowaniu (Stawowa i Władysława IV w Bydgoszczy):

Obrazek

Ulica pionowa ma pierwszeństwo, pozioma jest podporządkowana. Znak pierwszeństwa jest przed wysepką (przed rozwidleniem ulicy) a na wysokości wysepki nie ma żadnego oznakowania. Moja wątpliwość dotyczy tego czy zielony samochód powinien być traktowany jako "z prawej" więc ma pierwszeństwo czy jako "włączający się", bo samochód niebieski teoretycznie już na tej ulicy się znajduje, a ten pas pomiędzy wysepką powinien być traktowany jak pas włączania do ruchu.

Podobna sytuacja ma miejsce na skrzyżowaniu Szubińskiej i Schulza, tylko że tutaj wysepka jest znacznie dłuższa i kierowca niebieskiego samochodu już spory kawałek jedzie tą ulicą zanim droga przecina się z tą od skrętu w prawo.

Obrazek
modao

Re: pierwszeństwo na skrzyżowaniu z wysepką

Postprzez mp0011 » środa 08 lipca 2015, 14:34

W pierwszym przypadku zielony ma pierwszeństwo bo:

Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo

Poza tym, nawet bez tego jest z prawej strony. Podobnie w drugim przypadku.

Albo ustępujesz na podstawie znaków, albo jadącemu z prawej. Skutek jest ten sam.

Gdyby w drugim przypadku jazda "do góry" miała pierwszeństwo, wyjazd z podporządkowanej za wyspą byłby odpowiednio dodatkowo oznakowany linią P-13 (trójkąciki)
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez modao » środa 08 lipca 2015, 15:00

Dziękuję za odpowiedź. Tak w sumie myślałam od początku, ale później parę osób zaczęło mnie przekonywać, że to zielony się włącza, i że on musi ustąpić, że już w końcu nie byłam pewna.
modao

Postprzez mp0011 » środa 08 lipca 2015, 15:32

"Włączyć" to się można z parkingu, posesji, z chodnika i w paru innych, ściśle określonych ustawą przypadkach.

Art. 17 - Ustawa o Ruchu Drogowym napisał(a):1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:
1) na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania;
2) na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej;
3) na jezdnię z pobocza, z chodnika lub z pasa ruchu dla pojazdów powolnych;
3a) na jezdnię lub pobocze z drogi dla rowerów, z wyjątkiem wjazdu na przejazd dla rowerzystów;
4) pojazdem szynowym - na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Powrót do Sytuacje na drodze