przewóz dzieci

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

przewóz dzieci

Postprzez rocko19 » poniedziałek 01 czerwca 2015, 13:23

Witam. Ostatnio uległy zmianom przepisy dotyczące przewozu dzieci i troszkę się pogubiłem w tym i chciałbym żebyście mi pomogli. No więc do rzeczy. Wybieram się niebawem w podróż dalszą samochodem 5 cioosobowym z 5 ma osobami w tym 2 dzieci, jedno ma 6 lat, drugie 11 lat, dziecko 6 letnie ma około 125 cm a dziecko 11 letnie 145 cm. Teraz tak pasy z tyłu mam 2 tzn od strony dzwi w środku pasów nie mam. Z tego co doczytałem wiek został już zniesiony pozostał tylko wzrost dziecka, czyli dziecko o wzroście co najmniej 135 cm nie musi jeździc w foteliku wystarczy żeby jeździlo w pasach, natomiast dziecko 6 letnie nie ma osiągniętego wzrostu wymaganego czyli tych 135 cm to rozumiem że musi jeździć w foteliku lub innym podobnym urządzeniu, teraz tak czy koniecznie musi to być fotelik czy wystarczy taka podstawka pod tyłek? jak to się ma do przepisów. I jeszcze jedna rzecz, tak jak wspominałem z tyłu będą 3 osoby jedna dorosła no i tych 2 dzieciaków o których mowa, a pasy mamy 2. Jedna osoba będzie musiała jechać bez pasów, jest to dopuszczalne? Chciałbym jechać zgodnie z znowelizowanymi przepisami, napiszcie wszystko co wiecie, jest to dla mnie ważna sprawa. Pozdrawiam.
rocko19

Re: przewóz dzieci

Postprzez skov » poniedziałek 01 czerwca 2015, 14:50

a co to za auto gdzie z tyłu tylko dwa pasy?
skov

Postprzez rocko19 » poniedziałek 01 czerwca 2015, 15:37

Skoda Fabia z 2004 r po face liftingu
rocko19

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 01 czerwca 2015, 17:21

rocko19 napisał(a):pasy z tyłu mam 2 tzn od strony drzwi w środku pasów nie mam
To lipa, nigdzie nie pojedziesz zgodnie z przepisami - chyba że dorosły pasażer ma zaświadczenie zwalniające z używania pasów lub jest pasażerem płci pięknej w widocznej ciąży.
Naprawdę z tyłu nie ma 3 pasów? Może jest schowany w kanapie :hmm:
rocko19 napisał(a):czyli dziecko o wzroście co najmniej 135 cm nie musi jeździc w foteliku wystarczy żeby jeździlo w pasach
125<135 ; to tylko wyjątkowo, tj. wtedy gdy: "ze względu na masę i wzrost dziecka nie jest możliwe zapewnienie fotelika bezpieczeństwa dla dziecka". Szczegóły w dyrektywie 91/671/EWG, której nie czytałem... ale domyślam się że poduszka na której się śpi spełnia nie spełnia kryteriów (kto by wtedy kupował podtrzymanki?)
rocko19 napisał(a):Jedna osoba będzie musiała jechać bez pasów, jest to dopuszczalne?
Co innego jechać bez pasów (dziecko w foteliku nie używa pasów) a co innego jechać na miejscu, które nie jest wyposażone w pasy. Innymi słowy każde miejsce powinno mieć pasy, aby mógł z niego skorzystac pasażer w takim pojeździe jak Twój(poza dwoma wyjątkami na wstępie).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez skov » poniedziałek 01 czerwca 2015, 17:32

Domyślam się że powodem tylko dwóch pasów z tyłu jest przeznaczenie pojazdu jako samochód ciężarowy. Skoro tak to mogą jechać tylko cztery osoby. Piąta osoba po montażu pasa środkowego i po demontażu kratki i przejściu dodatkowego badania technicznego. A skoro piszesz że auto 5 osobowe a masz tylko cztery pasy to przy kontroli trzeba się liczyć z zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego.

Co do fotelików. W twoim przypadku dzieciaki musza jechać w fotelikach lub innych urządzeniach przytrzymujących zgodnych z masą i wzrostem oraz właściwymi warunkami technicznymi. No i tylko z tyłu, przód zarezerwowany jest dla tych powyżej 150cm.
skov

Postprzez rocko19 » poniedziałek 01 czerwca 2015, 18:48

Przepraszam, mam pas 3ci z tyłu, był schowany za kanapą.
Ale kwestia przewozu dziecka 11 letniego o wzroscie 145 cm jest nadal nie jasna.
W twoim przypadku dzieciaki musza jechać w fotelikach lub innych urządzeniach przytrzymujących zgodnych z masą i wzrostem oraz właściwymi warunkami technicznymi

Chyba masz na myśli jednego dzieciaka tego 6 letniego? Czy on musi mieć fotelik czy wystarczy taka podkładka pod tyłek? Ten starszy ma 145 cm a dzieci powyżej 135cm mogą bez zadnych fotelików czy podstawek jezdzic z tyłu. Pozdr
rocko19

Postprzez skov » poniedziałek 01 czerwca 2015, 20:16

rocko19 napisał(a):Chyba masz na myśli jednego dzieciaka tego 6 letniego? Czy on musi mieć fotelik czy wystarczy taka podkładka pod tyłek? Ten starszy ma 145 cm a dzieci powyżej 135cm mogą bez zadnych fotelików czy podstawek jezdzic z tyłu. Pozdr

Generalnie to 150cm wzwyż uprawnia do jazdy już bez fotelika, poniżej tego wzrostu w foteliku ale z dwoma wyjątkami, jeden przytoczył LeszkoII:

125<135 ; to tylko wyjątkowo, tj. wtedy gdy: "ze względu na masę i wzrost dziecka nie jest możliwe zapewnienie fotelika bezpieczeństwa dla dziecka".

drugi to gdy chciałbyś z tyłu przewieźć 3 dzieci a nie byłoby możliwości zamontowania trzech fotelików to te w środku może być zapięte tylko w pasy.
skov

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 01 czerwca 2015, 21:03

skov napisał(a):drugi to gdy chciałbyś z tyłu przewieźć 3 dzieci a nie byłoby możliwości zamontowania trzech fotelików to te w środku może być zapięte tylko w pasy.
no właśnie w ustawie nie napisano że "w środku" :o Najlepiej w środku i na jaśku.

trzeci pas się znalazł :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rocko19 » poniedziałek 01 czerwca 2015, 21:12

Zezwala się na przewożenie w pojeździe kategorii M1, N1, N2 i N3, o których mowa w załączniku nr 2 do ustawy, na tylnym siedzeniu pojazdu, dziecka mającego co najmniej 135 cm wzrostu przytrzymywanego za pomocą pasów bezpieczeństwa w przypadkach, kiedy ze względu na masę i wzrost dziecka nie jest możliwe zapewnienie fotelika bezpieczeństwa dla dziecka lub innego urządzenia przytrzymującego dla dzieci zgodnego z warunkami,

Jak mam ten przepis rozumieć, bo nie rozumiem tego zapisu.
Dziecko ma 30 kg i 145 cm wzrostu, to można to uznać za za niemożliwe zapewnienie fotelika bezpieczenstwa lub innego urządzenia przytrzymującego dla dzieci? Może mi ktoś ten przepis bardziej łopatologicznie wyjaśnić?
rocko19

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 01 czerwca 2015, 22:16

(...)zgodnego ze wzorem określonym w załączniku do dyrektywy Rady z dnia 16 grudnia 1991 r. odnoszącej się do obowiązkowego stosowania pasów bezpieczeństwa i urządzeń przytrzymujących dla dzieci w pojazdach (91/671/EWG) (Dz. Urz. WE L 373 z 31.12.1991, str. 26, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 7, t. 1, str. 353, z późn. zm.), zwanej dalej „dyrektywą nr 91/671/EWG”(...)
"miłej" lektury :D
LeszkoII

Postprzez rocko19 » poniedziałek 01 czerwca 2015, 22:24

Chciałem lopatologicznego wyjaśnienia a nie przytaczania ustaw..
rocko19

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 01 czerwca 2015, 22:26

Nie czytałem tego dokumentu. Może inni sie wypowiedzą, co czytali.
LeszkoII

Postprzez dylek » poniedziałek 01 czerwca 2015, 22:34

Łopatologicznie, to większość fotelików grupy III jest do 36kg. Bez problemu też znajdziesz z regulowanym zagłówkiem do wysokości siedziska około 80cm ...więc 150cm obsłuży.
Wg mnie bajtel 145cm i 30kg w foteliku ma podróżować.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » czwartek 04 czerwca 2015, 13:02

Nie wyobrażam sobie katować dzieciaka 1,45 m fotelikiem. Jak sobie przypomnę te foteliki i podstawki, na których trzeba było jeździć za dzieciaka to masakra. Jakbym miał tak jeździć do końca podstawówki to bym miał pewnie traumę samochodową do dzisiaj :D
lith

Postprzez jasper1 » czwartek 04 czerwca 2015, 14:13

Lith, żeby tylko do końca podstawówki.
Osoba, która w wieku 17 lat i 9 miesięcy zaczyna robić PJ jako kierująca fotelika lub podstawki mięć nie musi.
Nadal jednak jako pasażer do ukończenia 18 lat powinna być przewożona w foteliku lub na podstawce, jeśli ma niedobór wzrostu. Taki jest skutek usunięcia z przepisów wieku, do którego one obowiązują.
Kocham prawo tworzone metodą wytnij, kopiuj, wklej.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Powrót do Sytuacje na drodze