Wątpliwość na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wątpliwość na skrzyżowaniu

Postprzez Jacol63 » piątek 15 maja 2015, 00:54

http://images.tinypic.pl/i/00665/4u3ydosie71u.png

Dziś miałem małą scysję na drodze, kierowca (czerwona strzałka) strąbił mnie, przypuszczam, że prawidłowo, chcąc skręcić w lewo. Ja wyjeżdżałem z podporządkowanej, spojrzałem w lewo, nic nie jechało, więc powoli zacząłem wjeżdżać na środek jezdni, oddzielony przerywaną linią. W momencie, gdy mój przód znajdywał się już za liniami, słyszę z prawej klakson. Sytuacja wydaje się być jasna, miałem go z prawej strony, ale chcąc nie chcąc gość zaczął swój manewr w momencie, gdy ja już wyjścia nie miałem (bo zablokowałbym główną). Więc pytanie też takie, zakładając, że popełniłem błąd, jak zachować się jadąc jak niebieska strzałka? Jak ustawić się na tym pasie oddzielającym obie drogi? Do lewej do prawej, na środek?

Dodam, że ten "pas" do skrętu w lewo z głównej ma 2-3 metry, więc dobrze nie widziałem, czy ktoś będzie skręcał w lewo. Druga sprawa, wyjeżdżając z tej podporządkowanej, z prawej strony jest fatalna widoczność.
25.10.2014. - Teoria 66/74
3.11.2014. - Teoria 69/74
26.11.2014. - (Plac)(Miasto) - czas trwania 22 min
16.12.2014 - (Plac)(Miasto) - 37 minut
10.01.2015. - (Plac)(Miasto) - 37 minut
30.01.2015. - (Plac)(Miasto) - 35 minut - ZDANE
Jacol63

Re: Wątpliwość na skrzyżowaniu

Postprzez dylek » piątek 15 maja 2015, 07:44

Wyjeżdżając z drogi podporządkowanej masz ustąpić tym na drodze z pierwszeństwem. Na CAŁEJ DRODZE, a nie tylko na najbliższej jezdni. To, że on był z prawej nie ma znaczenia, gdyż w tej sytuacji relację między wami rozstrzygnięto z poziomu znaków.
Błąd popełniłeś już na początku manewru spoglądając tylko w lewo zamiast na obie strony, a to czy ten na którym wymusiłeś skręca w lewo, czy jedzie prosto...bez różnicy - masz ustąpić i tyle :D
Zaraz się pewnie pokażą wpisy, że przecież możesz ustępować na raty z zatrzymaniem pośrodku itp... Możesz - jak jesteś pewien że nie zastawisz przejazdu, czyli na tym skrzyżowaniu, że jesteś pewien, iż ten z prawej nie będzie skręcał, czy też, że następni za nim również nie będą chcieli skręcać w czasie, gdy ty byś kwitł na środku.
A jeśli już masz stanąć na środku...pamiętaj, że jadącym z naprzeciwka prosto również musisz ustąpić, czyli tutaj ustawienie się przy lewej odpada - przedłuż sobie w głowie podwójną ciągłą Młodzieżowej przez skrzyżowanie i przy niej się ustawiasz.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze