Wypadek drogowy a odpowiedzialność sprawcy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wypadek drogowy a odpowiedzialność sprawcy

Postprzez malizna505 » piątek 08 maja 2015, 09:53

Witam. Chciałem czysto teoretycznie zapytać o taką sytuację.. Pojazd jedzie powiedzmy potrąca kogoś czy też wjeżdża w inne auto w wyniku tego jest spowodowany trwały uszczerbek na zdrowiu bądź śmierć. Pojazd ma OC więc odszkodowania zostają wypłacone z OC sprawcy zdarzenia i kierujący ma proces sądowy ewentualnie odsiaduje wyrok i teraz moje pytanie... Ostatnio rozmawiałem z kolegą w tym temacie i mnie to nurtuje.. Odszkodowania wypłacone z OC sprawcy. Czy powiedzmy rodzina zmarłego może pozwać cywilnie kierowcę który spowodował wypadek i domagać się bezpośrednio od kierującego odszkodowania? Czy wszystkie sprawy załatwia z ubezpieczycielem i to ewentualnie jego może pozwać jeśli uważa, że odszkodowanie jest zbyt niskie?

Nie spowodowałem nigdy żadnego wypadku, ale kolega twierdzi, że mimo umowy OC można pozwać samego kierującego i wejść powiedzmy na jego prywatny majątek.. Dla mnie to trochę dziwne bo wrońcu OC po coś jest.

Dzięki!
malizna505

Re: Wypadek drogowy a odpowiedzialność sprawcy

Postprzez Henq » wtorek 12 maja 2015, 20:37

Tak można ale w przypadku gdy kierowca był nietrzeźwy bądź nie posiadał wykupionej polisy, wówczas wypłaca odszkodowanie tzw fundusz gwarancyjny, a oprócz tego można pozwać w procesie cywilnym sprawce.
W przypadku gdy wykupiona jest polisa OC i sprawca był trzeźwy wszystko idzie z OC sprawcy, jeżeli wydaje nam się że ubezpieczyciel zaniżył świadczenie (a często tak bywa) występujemy na droge sądowa ale już z ubezpieczycielem.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Borys_q » wtorek 12 maja 2015, 20:42

Doprecyzowując, jeśli wypłaci nam Fundusz gwarancyjny, to fundusz gwarancyjny będzie się sądził o kasę ze sprawcą. Jeśli poszkodowany dostanie odszkodowanie od funduszu nie może dochodzić drugiego od sprawcy.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez malizna505 » środa 13 maja 2015, 10:00

Dzięki:) No tak właśnie też myślałem.
malizna505

Powrót do Sytuacje na drodze