Ustawienie pojazdów przy skręcie w lewo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Ustawienie pojazdów przy skręcie w lewo

Postprzez daydreamer89 » sobota 04 kwietnia 2015, 16:35

Cześć,

Mam pytanie odnośnie ustawienia pojazdów skręcających w lewo na skrzyżowaniu.
Na zdjęciu A, ustawienie pojazdów jest oczywiste, ponieważ regulują je linie poziome. Zastanawia mnie jak powinno wyglądać ustawienie pojazdów na obrazkach B i C, które z nich jest właściwe? Oczywiście pominąłem oczywistą kwestię zatrzymania się przed torowiskiem, nie jest ona tutaj przedmiotem dyskusji.

Będę wdzięczny za odpowiedź

Obrazek
Obrazek
Obrazek
daydreamer89

Re: Ustawienie pojazdów przy skręcie w lewo

Postprzez Makabra » sobota 04 kwietnia 2015, 17:41

Na B i C można i tak i tak, kwestia dogadania się dwóch kierowców którzy na raz wjeżdżają na skrzyżowanie z przeciwnych kierunków. Lepiej dążyć to ustawienia takiego jak na B jeśli jest więcej pojazdów do skrętu z każdego kierunku. Jeśli tylko po jednym aucie to nie ma znaczenia dla płynności ruchu jak się miną, a nawet lepiej tak jak na C bo każdy z kierowców widzi to co z naprzeciwka a nie zasłania mu ten stojący do skrętu w lewo z naprzeciwka.
Makabra

Postprzez daydreamer89 » sobota 04 kwietnia 2015, 18:18

Rozumiem, dzięki! Dodatkowo mam wrażenie, że ustawienie B pozwala płynniej przejechać przez skrzyżowanie, ponieważ pojazdy wjeżdżające nie blokują zjeżdżającym drogi.
daydreamer89

Postprzez LeszkoII » sobota 04 kwietnia 2015, 20:26

W sytuacji A/C żółty ma doskonała widoczność, choć może dojść do zablokowania skrzyżowania.
W sytuacji B żółty oraz czerwony ma utrudnione pole obserwacji nadjeżdżających z przeciwnego kierunku.

Narysowane tory rucha są poprawne. Zwróć uwagę na szerokość miejsca w przedłużeniu pasa dzielącego jezdnie oraz linie podwójnie ciągłą na rys. A.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze