Przejazd na światłach i strefa zamieszkania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przejazd na światłach i strefa zamieszkania

Postprzez voot » poniedziałek 23 marca 2015, 15:46

Witam,
jutro zdaje egzamin, a w dalszym ciągu mam wątpliwości co do trzech sytuacji widocznych na tym filmie. Niestety nie mam możliwości spotkania się ze swoim instruktorem, dlatego bardzo proszę o pomoc.

Pierwsza: 6:12 - widać linie zatrzymania, możliwość skrętu w lewo, następnie światła i druga linia zatrzymania (przed przejściem dla pieszych). Czy jeśli pali się czerwone światło mogę skręcić w lewo? Teoretycznie pojazdy jadące z naprzeciwka mają światło czerwone i nie przecinam przejścia dla pieszych, więc raczej w nikogo nie wjadę, ale w takim razie po co byłaby ta pierwsza linia zatrzymania? Każdy mówi mi co innego - jeden by jechał bez zastanowienia, drugi by czekał.

Następna sytuacja w tym samym miejscu - załóżmy, że wyjeżdżam z drogi po lewej stronie (ze strefy zamieszkania) i chcę skręcić w lewo (przecinając przejście dla pieszych) - czy jeśli pali się czerwone światło muszę zatrzymać się na wyjeździe z mojej drogi, czy "wcisnąć się" przed pasy?

Trzecia sytuacja: 45:00 - jesteśmy w strefie zamieszkania, z prawej strony pojazd wyjeżdża z posesji - a więc mimo strefy zamieszkania i skrzyżowań równorzędnych to ja mam pierwszeństwo, ponieważ on jest włączającym się do ruchu?
voot

Re: Przejazd na światłach i strefa zamieszkania

Postprzez lith » poniedziałek 23 marca 2015, 16:01

6:12 - możesz na czerwonym skręcić w lewo, bo robisz to przed światłami. Ta linia zatrzymania wcześniejsza jest właśnie po to, żeby ludzie czekając na czerwonym zostawiali miejsce dla wyjeżdżających z lewej.

Trzecia sytuacja tak - włączając się do ruchu ustępuje pierwszeństwa. Są konkretnie opisane sytuacje gdzie jesteś 'włączającym się do ruchu' Nie próbuj tego zrozumieć, że po włączeniu do ruchu nie możesz jeszcze raz się włączać, bo już przecież to zrobiłeś. Przy naszych przepisach możesz się kilka razy 'włączać' mimo, że cały czas jedziesz ;)
lith

Re: Przejazd na światłach i strefa zamieszkania

Postprzez voot » poniedziałek 23 marca 2015, 16:47

Wszystko jasne, bardzo dziękuje za szybką odpowiedź.
voot

Powrót do Sytuacje na drodze