Witam,
jutro zdaje egzamin, a w dalszym ciągu mam wątpliwości co do trzech sytuacji widocznych na tym filmie. Niestety nie mam możliwości spotkania się ze swoim instruktorem, dlatego bardzo proszę o pomoc.
Pierwsza: 6:12 - widać linie zatrzymania, możliwość skrętu w lewo, następnie światła i druga linia zatrzymania (przed przejściem dla pieszych). Czy jeśli pali się czerwone światło mogę skręcić w lewo? Teoretycznie pojazdy jadące z naprzeciwka mają światło czerwone i nie przecinam przejścia dla pieszych, więc raczej w nikogo nie wjadę, ale w takim razie po co byłaby ta pierwsza linia zatrzymania? Każdy mówi mi co innego - jeden by jechał bez zastanowienia, drugi by czekał.
Następna sytuacja w tym samym miejscu - załóżmy, że wyjeżdżam z drogi po lewej stronie (ze strefy zamieszkania) i chcę skręcić w lewo (przecinając przejście dla pieszych) - czy jeśli pali się czerwone światło muszę zatrzymać się na wyjeździe z mojej drogi, czy "wcisnąć się" przed pasy?
Trzecia sytuacja: 45:00 - jesteśmy w strefie zamieszkania, z prawej strony pojazd wyjeżdża z posesji - a więc mimo strefy zamieszkania i skrzyżowań równorzędnych to ja mam pierwszeństwo, ponieważ on jest włączającym się do ruchu?