Czy mogę w tej sytuacji ominąć autobus ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy mogę w tej sytuacji ominąć autobus ?

Postprzez Raxen » czwartek 19 marca 2015, 10:03

Wczoraj oblałem drugi raz :(.Nie, nie przez autobusy, ale zawsze w takich sytuacjach mam mętlik w głowie nie wiem czy się wciskać czy nie.Popatrzcie na fotki i pomóżcie podjąć decyzję.

Podwójna ciągła z lewej strony bardzo mało miejsca.Wczoraj na egzaminie w tej sytuacji postanowiłem spróbować.Ledwo ledwo udało mi się przejechać nie najeżdżając na podwójną ciągłą.W takiej sytuacji lepiej poczekać aż autobus sam ruszy i doprowadzić tym do szału egzaminatora czy lepiej próbować ?
1) Obrazek

Zakładamy, że na widocznym przystanku stoi autobus.Tuż przed autobusem zaczyna się podwójna ciągła.
Lepiej podjechać do osi i zobaczyć czy nic nie jedzie z naprzeciwka i omijać czy lepiej poczekać aż sam pojedzie ?
2) Obrazek

Tuż za autobusem przejście dla pieszych.Po lewej powierzchnia wyłączona z ruchu i podwójna ciągła.
Samochody jadą z naprzeciwka.Wciskać się pomiędzy autobus i podwójną ciągłą czy poczekać te 10-15 sekund aż autobus sam ruszy ?
3)Obrazek

Czekam na wasze opinie.Chciałbym zdać za trzecim razem a zawsze w takich sytuacjach ciężko mi podjąć decyzję na egzaminie.
Egz teo I podejście: POZYTYWNY : 5.03.2015
Egz prak I podejście: negatywny: 11.03.2015
Egz prak II podejście: negatywny: 18.03.2015
Egz prak III podejście: POZYTYWNY: 2.04.2015

3.04.2015 oczekiwanie na plastik
Raxen

Re: Czy mogę w tej sytuacji ominąć autobus ?

Postprzez rusel » czwartek 19 marca 2015, 10:23

Masz miejsce to omijasz, jeżeli ma to być przeciskanie się to zbędne ryzyko.
rusel

Re: Czy mogę w tej sytuacji ominąć autobus ?

Postprzez szerszon » czwartek 19 marca 2015, 10:31

Czekać. Przynajmniej w pokazanych sytuacjach.
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze