sytuacja na drodze, warszawa, plac na rozdrożu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

sytuacja na drodze, warszawa, plac na rozdrożu

Postprzez hawli » sobota 28 lutego 2015, 00:49

Otóż często przejeżdżam przez pl. na rozdrożu, na zdjęciu zaznaczyłem siebie zielonym kolorem.
Stoję na lewym pasie, włączony prawy kierunek i potem jadę jak na rysunku, ale prawie zawsze na prawym pasie stoi ktoś (czerwony kolor), kto rusza jednocześnie ze mną i z prawego pasa przed skrzyżowaniem wjeżdża na ten sam pas co ja. W efekcie muszę zwalniać aby go wpuścić. Często potem odbijają w prawo, albo jadą prosto (jak ja, dalej zielonym kolorem), ale to nie ma znaczenia.
Kto tutaj jedzie prawidłowo? Dziwne to skrzyżowanie. Znaków pionowych dotyczących organizacji ruchu nie ma.
Z mojego punktu widzenia to tak, jakby czerwony z prawego pasa skrecał w lewo. A może ja na lewym pasie powinienem zając lewy pas za skrzyżowaniem?
Obrazek
hawli

Re: sytuacja na drodze, warszawa, plac na rozdrożu

Postprzez szoferemeryt » sobota 28 lutego 2015, 12:08

Obrazek
Nie startuj jak rakieta, obserwuj pojazd z prawej. Zająłeś lewy pas, po wjeździe na drogę poprzeczną zajmujesz odpowiednio pas lewy lub środkowy, pas prawy jest zarezerwowany dla wjeżdżających z pasa prawego. Nie bez znaczenia jest umieszczenie linii zatrzymania przed sygnalizatorem, która daje możliwość obserwacji sąsiedniego pojazdu.
Piszesz, że włączasz lewy kierunkowskaz czym dajesz do zrozumienia że zajmiesz lewy pas ruchu, więc dlaczego wjeżdżasz na środkowy pas?
szoferemeryt

Re: sytuacja na drodze, warszawa, plac na rozdrożu

Postprzez lith » wtorek 03 marca 2015, 22:14

@hawli
Obaj jedziecie prawidłowo. Nie ma przepisu, tkóry by okraeślał jaki pas należy zając po skręcie. Zdrowy rozsądek i kto pierwszy ten lepszy.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze