Włączać kierunkowskaz czy nie?!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Włączać kierunkowskaz czy nie?!

Postprzez meliska » sobota 13 grudnia 2014, 11:55

Witam
Piszę z pytaniem które dręczy mnie okrutnie, bo ile ludzi tyle opinii. Nawet już z rodziną się posprzeczałam kto ma rację.
Więc liczę na Was, ze rozwiążecie problem.

Taka sytuacja. Jesteśmy na drodze z pierwszeństwem. Droga podporządkowana na wprost i podporządkowana w lewo.
Mój instruktor mówił że jadąc drogą główną która delikatnie skręca w prawo powinnam włączyć kierunkowskaz w prawo, a jeśli jadę na wprost i w tym przypadku zjeżdżam z drogi z pierwszeństwem nie sygnalizuję tego zamiaru kierunkowskazem w lewo.
Większość kierowców na tym skrzyżowaniu jadąc drogą z pierwszeństwem nie dają kierunkowskazu ale skręcając w lewo, i jadąc prosto dają kierunkowskaz w lewo bo zjeżdżają z drogi głównej, co dla mnie jest nie zrozumiałe.

Wstawiam wspomniane skrzyżowanie
Obrazek
meliska

Re: Włączać kierunkowskaz czy nie?!

Postprzez Makabra » sobota 13 grudnia 2014, 12:26

Zgadzam się z tym co Twój instruktor powiedział. To jedyne właściwe zachowanie na tym skrzyżowaniu.
Makabra

Postprzez LeszkoII » sobota 13 grudnia 2014, 13:40

Instruktor ma rację. Pomimo że jadąc na wprost należy lekko skorygować kierownicą w lewo(bo inaczej wjechałoby się w widoczny na drugim planie drogowskaz), to nie zmieniamy kierunku jazdy. Również opuszczenie drogi z pierwszeństwem lub w ogóle skrzyżowania nie wymaga sygnalizowania kierunkowskazem. Kierunkowskazu użyjemy, gdy chcemy zasygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy - w szczególności przed skrzyżowaniem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 13 grudnia 2014, 13:51

Makabra napisał(a):Zgadzam się z tym co Twój instruktor powiedział. To jedyne właściwe zachowanie na tym skrzyżowaniu.

A po placu jak jedziesz po łuku to też włączasz kierunkowskaz? Wszystko zależy od znaku czy to jest łuk
Obrazek
czy to jest łamane skrzyżowanie
Obrazek
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze