Czy to jest skrzyżowanie równorzędne?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy to jest skrzyżowanie równorzędne?

Postprzez Kierowca1 » czwartek 23 października 2014, 10:02

Obrazek

Czy na powyższym rysunku jest skrzyżowanie równorzędne? Nie ma znaków ustalających pierwszeństwa przejazdu więc teoretycznie tak, ale nie dochodzi na nim do ustąpienia pojazdom z prawej strony (chyba że ten pojazd z góry skręca w jednokierunkową w lewo, więc wtedy ustępuje tym z przeciwka). Pytam czysto teoretycznie, bo jadąc na drodze nikt się nad tym nawet nie zastanawia jak takie skrzyżowanie się nazywa.
Kierowca1

Re: Czy to jest skrzyżowanie równorzędne?

Postprzez szerszon » czwartek 23 października 2014, 10:05

A na równorzędnym to tylko z prawej strony ?
A jaki przepis zastosujemy w przypadku gdyby pojazd od góry skręcał w lewo , a z dołu jechał na wprost ? Według mnie Art 25.1, a według tego wyprowadzającego z "błędu" ?
szerszon

Postprzez Kierowca1 » czwartek 23 października 2014, 21:35

Racja, tylko ten artykuł ma tutaj zastosowanie. Tak właśnie myślałem, ale wolałem zapytać na forum. :) Dzięki.
Kierowca1

Postprzez lith » czwartek 23 października 2014, 23:54

Sytuacja przestaje być taka oczywista jak na jednokierunkowej dopuszczona jest jazda rowerem pod prąd.
lith

Postprzez LeszkoII » piątek 24 października 2014, 07:50

lith napisał(a):Sytuacja przestaje być taka oczywista jak na jednokierunkowej dopuszczona jest jazda rowerem pod prąd.
Czy w praktyce stawia się znaki drogowe dla rowerzysty, który jedzie pod prąd, np. D-1?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » piątek 24 października 2014, 07:59

U nas nic się nie stawia, za to samochody bywa, że mają D-1. Ba, jak jest sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu, to taki rowerzysta jadący pod prąd też jej nie ma ;)

http://goo.gl/maps/ZNOEV
lith

Postprzez disaster » piątek 24 października 2014, 10:25

lith napisał(a):Sytuacja przestaje być taka oczywista jak na jednokierunkowej dopuszczona jest jazda rowerem pod prąd.

A co jest nieoczywistego w tej sytuacji?
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Anett » piątek 24 października 2014, 12:09

Gdzie tu coś nieoczywiste?
Jedziesz tak jak wskazują znaki.
Nie ma znaków określających pierwszeństwo = równorzędne. Co z tego że z prawej jest jednokierunkowa.
Anett

Postprzez lith » piątek 24 października 2014, 13:42

To, ze jeszcze nie widziałem, żeby ktoś ustąpił takiemu rowerowi wyjeżdżającemu pod prąd ;) Trzeba nie mieć zupełnie instynktu samozachowawczego, żeby tak wyjeżdżając z jednokierunkowej (oczywiście legalnie) rościć sobie pierwszeńśtwo przed kimkolwiek, bo nie mamy pojęcia jakie znaki mają pojazdy na pozostałych wlotach, nawet mogą one mieć zielone światło mimo, ze my nie mamy żadnego sygnalizatora. Ja bym z góry takie skrzyżowanie traktował jako blednie oznakowane, a nie równorzędne w żadnym wypadku.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze