Wyprzedzanie wolno czy nie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie wolno czy nie?

Postprzez adrian0808 » wtorek 26 sierpnia 2014, 17:47

Witam. Dziś miałem pytanie na egzaminie, w którym zgadywałem, a chciałbym znać poprawną odpowiedź. Opisuje sytuacje : Jade samochodem prawym pasem, linia przerywana, przede mną samochód, ale na oko 50-100m, więc nie jestem gotowy do wyprzedzania. Przed samochodem, który jedzie przede mną przejście dla pieszych za jakieś 50-100m. Pytanie brzmi czy wolno w tej sytuacji wyprzedzać? Jeśli bierzemy pod uwagę ten samochód przed nami, który nie wiem czy się uwzględnia do treści pytania to nie możemy bo na 99% wyprzedzanie odbędzie się na przejściu dla pieszych, ale z drugiej strony w miejscu w którym my jesteśmy, jakbyśmy mieli wyprzedzać to raczej można. Mam 2 pytania do tego :

1) czy wolno wyprzedzać Waszym zdaniem?
2) jaka jest odległość mniejwięcej mówiąca, że bezpośrednio przed przejściem nie można wyprzedzać?
adrian0808

Re: Wyprzedzanie wolno czy nie?

Postprzez kg1956 » wtorek 26 sierpnia 2014, 18:22

1. Jeśli było to bezpośrednio przed przejściem to nie wolno.
2. Bezpośrednio znaczy tak, że po wyprzedzeniu nie zdążysz wyhamować przed ewentualnym pieszym albo wyhamujesz, ale go wystraszysz.
kg1956

Powrót do Sytuacje na drodze