w jaki sposób powinno się wykonać manewr zawracani z pasu do jazdy na wprost jeżeli na pasie do skrętu będzie samochód? zatrzymuje się na pasie do jazdy na wprost i czekam aż pas do skrętu, zawracanie będzie wolny? jeżeli dojechałbym do środka przełączki to wtedy zablokuje ciężarówką całe dwa pasy- czyli niepoprawnie moim zdaniem
dodatkowo posługując się obrazkiem znalezionym w sieci ktoś podał taki sposób na wykonanie zawracania. i tutaj pytanie odnośnie zawracania zgodnie z czerwoną strzałką czyli wykorzystanie drogi podporządkowanej:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8bb ... 739b8.html- dojeżdżamy do końca "przełączki" czyli zastawiamy możliwość skrętu, zawracania samochodom nadjeżdżającym. Jeśli tak chciałbym zrobić a w tym momencie będzie na tym pasie samochód to w którym momencie mam się zatrzymać na skrzyżowaniu? jeżeli z drogi podporządkowanej samochód będzie chciał wyjechać w lewo to mam go puścić ?(zgodnie z przepisami on musi mi ustąpić pierwszeństwa) jeżeli go nie puszę to podczas zawracania nie wykorzystam drogi bocznej bo będzie tam stał samochód uniemożliwiając mi taki manewr