znak F-10. większy gabarty auta nie pozwalający wykonać mane

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

znak F-10. większy gabarty auta nie pozwalający wykonać mane

Postprzez hoffmann » wtorek 15 lipca 2014, 20:18

Witam, mam pytanie odnośnie znaku uzupełniającego F-10. Są trzy pasy. Prawy do jazdy na wprost, środkowy do jazdy na wprost oraz lewy do skrętu w lewo. Dostaję polecenie na egzaminie aby zawrócić na takim skrzyżowaniu. Z racji że pojazd kat. C jest dość duży a miejsca mało wykonałem manewr ze środkowego pasa (wd znaku tylko do jazdy na wprost) i niestety niezaliczenie egzaminu. Z tego co wyczytałem można wykonać taki manewr z pasa środkowego jeżeli pas skrętny nie zapewnia odpowiednich warunków do wykonania manewru. Proszę o odpowiedź
hoffmann

Re: znak F-10. większy gabarty auta nie pozwalający wykonać

Postprzez rusel » wtorek 15 lipca 2014, 20:26

można taki manewr wykonać jeżeli nie ma oznakowania co do kierunków z poszczególnych pasów ruchu, innymi słowy egzamin zostaje przerwany
rusel

Postprzez hoffmann » środa 16 lipca 2014, 12:53

w jaki sposób powinno się wykonać manewr zawracani z pasu do jazdy na wprost jeżeli na pasie do skrętu będzie samochód? zatrzymuje się na pasie do jazdy na wprost i czekam aż pas do skrętu, zawracanie będzie wolny? jeżeli dojechałbym do środka przełączki to wtedy zablokuje ciężarówką całe dwa pasy- czyli niepoprawnie moim zdaniem

dodatkowo posługując się obrazkiem znalezionym w sieci ktoś podał taki sposób na wykonanie zawracania. i tutaj pytanie odnośnie zawracania zgodnie z czerwoną strzałką czyli wykorzystanie drogi podporządkowanej:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8bb ... 739b8.html

- dojeżdżamy do końca "przełączki" czyli zastawiamy możliwość skrętu, zawracania samochodom nadjeżdżającym. Jeśli tak chciałbym zrobić a w tym momencie będzie na tym pasie samochód to w którym momencie mam się zatrzymać na skrzyżowaniu? jeżeli z drogi podporządkowanej samochód będzie chciał wyjechać w lewo to mam go puścić ?(zgodnie z przepisami on musi mi ustąpić pierwszeństwa) jeżeli go nie puszę to podczas zawracania nie wykorzystam drogi bocznej bo będzie tam stał samochód uniemożliwiając mi taki manewr
hoffmann

Postprzez Makabra » środa 16 lipca 2014, 16:59

Hofman rzuc link do tego miejsca na google.maps
Makabra

Powrót do Sytuacje na drodze