Która droga z piewszeństwem ? i kto ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Która droga z piewszeństwem ? i kto ?

Postprzez FullPack » sobota 12 lipca 2014, 16:20

Cześć , Mam dwa pytania , dotyczące sytuacji na obrazku .

A więc jest skrzyżowanie w kształcie Y , ja jadę od głównej drogi, drogą która jest asfaltowa bez żadnych znaków <Lini przerywanych itp.> przed tym skrzyżowaniem na obrazku kolor różowy a ,pani niebieski ja jadę w lewo , a pani skręca i kieruje się w stronę głównej . o mało nie dostaję w bok .....

1 Która droga jest z pierwszeństwem na nieskrzyżowaniu ta w lewo czy w prawo ?

2. Kto komu ustępuje ?

http://zapodaj.net/1d6848bd184e8.png.html
FullPack

Re: Która droga z piewszeństwem ? i kto ?

Postprzez Anett » sobota 12 lipca 2014, 16:34

Mógłbyś pokazać to na google maps?
Po tym rysunku ciężko coś określić.
Anett

Postprzez FullPack » sobota 12 lipca 2014, 17:01

Anett napisał(a):Mógłbyś pokazać to na google maps?
Po tym rysunku ciężko coś określić.

Proszę https://www.google.pl/maps/place/Podola ... 9cc44bdfed a jak trzeba to zrobię screen i opiszę
FullPack

Postprzez jasper1 » sobota 12 lipca 2014, 18:52

FullPack napisał(a): jest skrzyżowanie w kształcie Y , ja jadę od głównej drogi, drogą która jest asfaltowa bez żadnych znaków

1 Która droga jest z pierwszeństwem na nieskrzyżowaniu ta w lewo czy w prawo ?

Skrzyżowanie równorzędne, nie ma drogi z pierwszeństwem.

2 Kto komu ustępuje ?

Różowy ustępuje samochodowi nadjeżdżającemu z prawej strony.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Henq » sobota 12 lipca 2014, 20:11

FullPack napisał(a):1 Która droga jest z pierwszeństwem na nieskrzyżowaniu ta w lewo czy w prawo ?

Zakładam że wdarła Ci się literówka bo jest to skrzyżowanie. Nie ma drogi z pierwszeństwem w tej sytuacji (zakładając że żadna z nich nie jest wewnętrzna, ani gruntowa), znak A-7 dotyczy drogi głównej w drugą stronę. Pierwszeństwo na tym skrzyżowaniu reguluje zasada "prawej ręki". Pojazd nadjeżdżający drogą z prawej strony ma pierwszeństwo w tym przypadku pani z niebieskiego, z Twojego opisu wychodzi, że wymusiłeś pierwszeństwo więc jak by pani uderzyła w Ciebie wina była by po Twojej stronie.
FullPack napisał(a):2. Kto komu ustępuje ?

Jak wyżej w przypadku skrzyżowania równorzędnego pierwszeństwa ustępuje nadjeżdżający z lewej strony. Czyli wg rysunku:
różowy ustępuje niebieskiemu, niebieski ustępuje pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej i ten ostatni ustępuje różowemu.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez FullPack » sobota 12 lipca 2014, 20:52

Dziękuje za odp . Przepraszam, za literówki , no więc tak kiedy jadę po prawej { od głównej ustępuję temu po prawej ) czyli tej pani . A kiedy jadę tą drogą od prawej ( u mnie jest to góra) Ta Pani ustępuje mnie gdyż ona jest u mojej lewej a u niej jestem u jej prawej reki ., dobrze rozumiem?

Sytuacja dotyczyła skrzyżowania typu Y przedstawionego na moim szkicu .

Też tak myślałem ze jest zasada prawej ręki ale nie byłem pewien . Zawsze bardzo wolno w tym miejscu jadę tylko ta Pani szybko jechała i dlatego bym się nadział ).
Nie ma żadnych znaków i to niektórych może zmylić .
FullPack

Postprzez kg1956 » wtorek 15 lipca 2014, 22:58

Ta "reguła prawej ręki" to potoczna nazwa art.25.1
Art. 25.

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
kg1956

Powrót do Sytuacje na drodze