Omijanie progów zwalniających

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Omijanie progów zwalniających

Postprzez rafaq » czwartek 05 czerwca 2014, 15:13

Witam, serdecznie.

Krótkie pytanie do szkoleniowców i egzaminatorów.

Infrastruktura na moim osiedlu w niektórych miejscach pozwala na omijanie poprzecznych progów zwalniających najeżdżając jedną stroną pojazdu na chodnik (różnica poziomów pomiędzy krawężnikiem a jezdnią wynosi około 1 cm). Istnieją jednak przepisy zabraniające jazdy wzdłuż chodnika. Abstrahując od tego że moim zdaniem nie jest to jazda wzdłuż chodnika a po łuku, to czy jest to jazda kiedy koła z jednej strony znajdują się na jezdni a z drugiej na chodniku, wg mnie jest to tylko jednostronny najazd. Dodam że oczywiście wiem o obowiązku ustąpienia pierwszeństwa pieszym. Generalnie chodzi o to czy mogę to robić zgodnie z przepisami czy nie? Oczywiście proszę o uzasadnienie.

Z góry Dziękuje
Pozdrawiam
rafaq

Re: Omijanie progów zwalniających

Postprzez oskbelfer » czwartek 05 czerwca 2014, 16:48

rafaq napisał(a): Abstrahując od tego że moim zdaniem nie jest to jazda wzdłuż chodnika a po łuku, to czy jest to jazda kiedy koła z jednej strony znajdują się na jezdni a z drugiej na chodniku, wg mnie jest to tylko jednostronny najazd.

Czyli jak jedziesz jednym bokiem - to oznacza, to że nie jedziesz ?

Jak nazwać taką jazdę :) ? Hmmm... może jest to lot ?:) A móże nie lecisz tylko płyniesz ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » czwartek 05 czerwca 2014, 17:38

Na tej samej zasadzie, autorze tematu, zadaj sobie pytanie czy parkując na połowie przejścia dla pieszych zaparkowałeś na tym przejściu (co jest zabronione)?

...czyli "odpowiedź" Oskbelfera prawidłowa. Nie.

Możesz natomiast zrobić coś innego. Wjechać na chodnik i zatrzymać się, po czym włączyć się do ruchu zjeżdżając z chodnika na jezdnię.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rafaq » piątek 06 czerwca 2014, 16:49

Dziękuje za odpowiedź :)
rafaq

Powrót do Sytuacje na drodze